Välj gärna rosa i oktober

2019-10-07 av: Hans Sahlin

Ni vet varför jag propagerar för att ni alltid ska välja den blå skraplotten framför en ljusare färg. Under oktober är det dock helt okej att byta kulör till rosa.

 

En stor del av det föreningsliv vi på ideella Folkspel representerar handlar om olika idrottsklubbar. Genom att välja den blå Sverigelotten framför andra alternativ bidrar varje köpare med en vinst till landets föreningar. Det vill säga, förutom möjligheten att kunna toppa det egna kontot med 25 miljoner.

Dock finns det även andra organisationer bland våra medlemmar. En sådan är livsviktig och heter Bröstcancerfonden.

Någonstans kring åtta tusen kvinnor, det vill säga 20 om dagen, får årligen diagnosen bröstcancer. Att minska den siffran är givetvis en angelägen kamp att bekämpa och något vi vill bidra till.

Vi kallar därför oktober för den rosa månaden, vi byter färg på vår blå skraplott och vi låter ett extra överskott tillfalla Bröstcancerförbundet.

Så under ett antal veckor är det helt okej att skifta färg i din butik eller då din lokala förening ringer på dörren.

Men bara så länge det är från blå till rosa.

 

Hoppas ni tagit för vana att surfa in på expressen.se, klicka på Sport och därefter Föreningsliv, som ideella Folkspel driver tillsammans med Expressen i syfte att belysa det unika föreningslivet i vårt land.

Där finns bland annat en rörande historia om Tullinges 17-årslag och lagkompisen Månz Gustafsson, som i somras fick det kanske värsta besked en aktiv tonåring kan drabbas utav. En förmodad muskelbristning i ryggen visade sig vara en tumör på ett revben.

Av cellgiftsbehandlingen tappade Månz sitt hår och för att på riktigt visa empati rakade alla kamrater i fotbollsgänget av sig på huvudet.

Det är just den varma reaktion och omtanke som ett väl fungerande föreningsliv bidrar med i vårt alla kallare samhälle.

 

Du kan läsa hela reportaget här:

Fick cancer, hela laget rakade av sig håret

 

Hör om en god idé som KD presenterat. Förslaget är att skolelever ska få ett ”fritidskort” laddat med 500 kronor att använda till aktiviteter utanför skolan. Allt i syfte att stimulera såväl fysiska aktiviteter som att ta del av den gemenskap som idrottsklubbar och föreningar har att erbjuda.

Vi pratar gärna och ofta om att alla barn– och ungdomar ska ha rätt till en meningsfull fritid och ett väl fungerande föreningsliv.

Den dystra sanningen är dock att alltför många helt enkelt inte har råd att delta på det många tar för givet.

KD:s förslag skulle åtminstone innebära ett litet steg på vägen på att ge fler möjligheten.

 

Allsvenskan – som 2019 firar 95 år som företeelse och som i mina ögon är landet mest prestigefyllda i seriesammanhang – går mot sitt slutskede för den här säsongen. Även om inte mitt favoritlag kommer från vår huvudstad är det bara att gratulera Stockholm till en stekhet höstspurt som ser ut att bli något alldeles utöver det vanliga.

Djurgården, AIK och Hammarby är alla med och gör upp om Lennart Johanssons pokal.

Om nu inte Malmö FF har andra planer.

Mitt lag?

Ett kamratgäng en bra bit bakom den guldjagande kvartetten.

 

Jag vill avslutningsvis passa på att gratulera Daniel Ståhl. Denne tvåmetersman och 160-kilos charmiga diskusbjässe, som tidigare i veckan tog Sveriges första VM-guld i friidrott sedan 2013.

Naturligtvis tack vare talang, vilja och en egen ambition.

Men det hade – som jag gärna påpekar i samband med alla stora svenska idrottsframgångar – inte varit möjligt utan en uppväxt med ett fungerande föreningsliv. Daniel spelade exempelvis ishockey i både Järfälla och AIK som knatte. Hela familjen Ståhl har dessutom varit engagerad inom friidrotten hos Spårvägens FK under alla år.

Hoppas det även blev en bit välförtjänt guldtårta på Stockholmsklubbens kansli.

 

Taggar: