Ett lovvärt initiativ

2019-11-01 av: Hans Sahlin

Färre ungdomar som slutar med sin idrott alldeles för tidigt. Prioritering av jämställd idrott. En verksamhet där ingen exkluderas oavsett förutsättningar. Jag tycker att Riksidrottsstyrelsens beslut om nya former för ekonomiskt stöd är alldeles utmärkt.

 

I linje med Strategi 2025 håller Riksidrottsförbundet på att se över bland annat stödverksamheten till de olika specialförbunden. Som jag förstått det innebär det att resurserna framöver kommer att omfördelas och exempelvis att stötta projekt som handlar om uppsökande initiativ i idrottssvaga områden och i syfte att nå de som inte hittar till idrotten idag.

Likaså att längre hålla kvar de barn- och ungdomar, som tenderar att sluta med sin idrott alldeles för tidigt, i verksamheten och på så vis bland annat stärka folkhälsan.

Att verka för en jämställd idrott ser jag också som en självklarhet 2019. Inledningsvis kommer de nya riktlinjerna innebära att en del medlemsförbund tilldelas ett ökat stöd och andra mindre än tidigare.

Jag är dock övertygad om att det i en förlängning kommer att vara till godo för svenskt föreningsliv och att de utlovade justeringar som ska göras på vägen fram kommer att falla väl ut. 

 

Sista omgången i allsvenskan väntar i helgen. En stilla fundering från en fotbollsälskare är om det verkligen hänt att tre lag har möjlighet att bli mästare i den avslutande omgången.

Om jag håller tummarna för Djurgården, Malmö FF eller Hammarby?

Det kan ni fundera på.

Däremot kan jag konstatera att vi – i de bästa av stunder – har en liga som många andra i Europa avundsjukt betraktar.

Supporterkulturen, en del avarter undantagna, är magisk och till stora delar en konsekvens av vårt föreningsliv, där man både som aktiv och framförallt som anhängare visar såväl lojalitet som engagemang, där man skapar en atmosfär och ett sammanhang som kommer många tillgodo.

 

Nästa vecka kommer ideella Folkspel att presentera överskottet till vårt föreningsliv för senaste verksamhetsåret.

Håll koll.

För tro mig, det är något alldeles extra och siffror vi är oerhört stolta över.

 

Trevlig allahelgonhelg.