Ett självklart konstaterande

2019-11-13 av: Hans Sahlin

Ska föreningsliv och fritidsverksamhet vara förbehållet småorter och öppna landskap?

Självklart inte.

 

Den infekterade och smått bisarra historien om Boovallen i Nacka kommun går vidare. Och kanske äntligen åt det håll som i min och nästan alla andras värld är självklar.

Inte vill vi väl att våra idrottande barn– och ungdomar ska behöva ägna sig åt sina fritidsvanor på platser långt bort från civilisationen?

Även om ett litet antal anser så.

Bakgrunden tror jag ni kan vid det här laget. Ett antal grannar till anläggningen, för den breda och samhällsnyttiga verksamhet som Boo FF bedriver, klagade på ljudnivån i samband med träningar och matcher. De vände sig till mark– och miljödomstolen för att få saken prövad, som slog fast att likställa glädjerop och spontana uttryck med industribuller.

 

Konsekvensen blev tuff med bland annat indragen och flyttad verksamhet samt krav på ett kostsamt bullerplank.

En insiktsfull kommun insåg dock det absurda i jämförelsen och tog utslaget vidare för omprövning i högsta instans, mark– och miljööverdomstolen, där ärendet nu ligger och ska utredas.

Snabbt och klokt, hoppas jag.

Det gläder mig också att idrottsminister Amanda Lind satt ner åtminstone en fot i den infekterade frågan genom att på expressen.se/föreningsliv säga: ”Det är väldigt viktigt att man ska kunna idrotta i städer och jag förutsätter att man ska kunna hitta en lösning framåt.”

Viktigt. Och framförallt självklart.

 

Fredag kväll (avspark 20.45) väntar årets viktigaste uppgift för vårt svenska herrlandslag i fotboll. Bortamöte med Rumänien. En blågul poäng räcker (förutsätter att vi besegrar Färöarna i avslutningen på Friends Arena) för att vi ska få delta i EM-festen sommaren 2020.

Sålunda en match av största vikt.

Dock inte enbart på plan…

Den rumänska hemmapubliken har vid ett flertal tillfällen skämt ut sig med ett rasistiskt uppträdande mot motståndarlag.

 

Jag hoppas innerligt att vi slipper det den här gången. Om det mot förmodan – och mot allt vad idrott står för – skulle inträffa utgår jag från ett kraftfullt, rådigt och omedelbart ingripande från det europeiska förbundet (Uefa).

Att förbundskapten Janne Andersson och dennes team med ledare och spelare hanterar en eventuell situation på klokast möjligtvis vis är jag helt övertygad om.

 

Nyligen presenterade vi överskottet för 2018/2019, som landade på 189 miljoner. För övrigt det största på tio år och 22 miljoner mer än föregående verksamhetsår.

Responsen från våra medlemmar var stor och varm efter att siffrorna blivit officiella.

Röda Korset – som erhållit drygt 3,3 miljoner – skickade: Hej och stort tack för det generösa bidraget. Vi är oerhört glada för ert stöd och ser fram emot fortsatt samarbete!”

Från Svenska Bandyförbundet, vars föreningar via försäljningen av Folkspels produkter dragit in 2.7 miljoner, kom det: ”Wow. Häftigt.”

 

Det är naturligtvis oerhört glädjande att alla de vi verkar för uppskattar möjligheten till att stärka verksamheten genom det vi har att erbjuda.

 

Samtidigt är det vi som ska tacka er.

Det är ni som gör jobbet därute.

Det är ni som är det unika föreningslivet.

Det är ni som gör Sverige bättre.