Två lag – en självklarhet

2019-11-22 av: Hans Sahlin

Noterade tidigare i veckan att IFK Göteborg tagit ett beslut om tidpunkten för att starta damlag även på seniornivå. Frågan är givetvis inte om de svenska elitklubbar – som inte redan har en sådan verksamhet – kommer att följa efter, utan när?

 

I stort sett samtliga europeiska storklubbar har sedan en tid två lag på representationsnivå. Ett för herrar, ett för damer. Vi pratar exempelvis om Juventus, Paris SG, Barcelona, Bayern München och Manchester City.

2020 är – ska det vara – en självklarhet att varje förening med självaktning har verksamhet för både herrar och damer.

I Italien, som inte sällan uppfattas som konservativt i många frågor, är det sedan 2015 krav på att klubbarna i Serie A ska ha flicklag. Senaste åren har vi sett de ena storheten efter den andra i de största fotbollsländerna presentera satsningar på seniora damlag.

Nu är samma självklara sak på väg även i svensk elitfotboll.

Stockholmsklubbarna AIK, Hammarby och Djurgården har sedan många år damfotboll på sitt program. IFK Göteborg och Elfsborg kommer att ha lag i seriespel 2020. Hos Malmö FF är det också tagit ett positivt beslut i frågan.

Fler lär inte bara följa, de måste helt enkelt.

 

12 mars 2020 är det dags för Folkspels årliga och uppskattade Eldsjälsgala, där vi lyfter de ideella vardagshjältar som får det svenska föreningslivet att fungera.

Efter att fyra finalister i kategorierna ”Inkludering”, ”Hälsa” och ”Ledare” är utsedda är det dags att nominera förslag till ”Årets Förening”.

Kanske blir det någon av de klubbarna som ligger bakom att Sverige återigen kvalificerat sig till ett stort mästerskap.

Vill här och nu ta tillfället i akt och gratulera vårt manliga fotbollslandslag, som är klart för EM–slutspel 2020.

 

Det hade inte varit möjligt utan föreningar som exempelvis IFK Velen (Marcus Berg), IK Franke (Victor Lindelöf Nilsson), Sandåkerns SK (Mikael Lustig) eller någon av de andra klubbarna där våra blågula spelare tagit sina första stapplande fotbollssteg.

Där ideella ledare och eldsjälar bidragit med förutsättningar och skapat ett intresse som tagit våra nutida stjärnor hela vägen till världsfotbollen.

 

I sammanhanget ska vi naturligtvis även hylla förbundskapten Janne Andersson, som på två försök lotsat Sverige till lika många mästerskap (VM 2018, EM 2020).

Precis som när det gäller dennes spelare är jag övertygad om vilken betydelse Anderssons uppväxt i lilla Alets IK har då det inte minst handlar om goda värderingar, sammanhållning och förmågan att se alla.

En mycket gedigen trupp rakt igenom gör att vi får en fotbollsfest att njuta av kommande sommar.

Tack för det, spelare, ledare och inte minst föreningslivet.

 

Avslutar den här veckan med något som inte har ett dugg med föreningslivet, må-bra, ledarskap eller inkludering att göra.

Eller förresten, det har det kanske visst.

Varje år utses något som benämns som Årets Julklapp – och åtminstone har undertecknad haft svårt att ta det på allvar då det handlat om bakmaskin, pokerset och robotdammsugare.

2019 är något helt annat.

En tom låda lanseras.

Tanken är att i den lilla lådan lägga undan sin mobiltelefon med ojämna mellanrum. För att istället fylla tiden med varandra, prata, lyssna och umgås.

Helt enkelt fylla lådan med andra värden.

Klart ”Årets Julkapp” har med bland annat allmän hälsa att göra.