Grattis Tove – och föreningslivet

2019-12-03 av: Hans Sahlin

Bragdguldet 2019 från Svenska Dagbladet tilldelas välförtjänt orienteringens Tove Alexandersson. Och från mig ännu ett stort erkännande till föreningslivet. Utan er hade vi överhuvudtaget inte haft några heta kandidater värdiga namnet.

 

Jag vet att det är svenska folket som röstar då det kommer till Jerringpriset, vilket i sig är värt den största respekt då både du och jag har möjlighet att påverka utgången.

Samtidigt utser 14 juryledamöter årets bragdguldvinnare, vilket naturligtvis inte ger samma mångfald. Med tanke på att det senare delats ut sedan 1925 håller jag dock det som nummer 1 och det mest prestigefyllda idrottspris som går att få i vårt avlånga land.

För mig är det dessutom ett årligt bevis på vilket fantastiskt arbete som gjorts och görs ute i alla våra föreningar.

 

Det ligger naturligtvis timmar av stenhårt och individuellt slit bakom varje prestation som gör att han eller hon överhuvudtaget är aktuell att vara med i diskussionen som leder fram till den belönade bragden. Men det skulle också vara intressant att veta hur mycket tid som alla ideella ledare investerat under alla våra stjärnors ungdomsår? Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson pratade tidigare i en krönika om att idrottsledarnas insats motsvarar 42 000 årsarbetare som dagligen möter 145 000 barn och ungdomar. Dessutom värderas det oavlönade arbetet i pengar till 20 miljarder kronor.

 

Tove Alexanderssons moderklubb heter Stora Tuna OK (Borlänge), en förening med uppemot 400 medlemmar. Där finns såväl elitsatsning som barn– och ungdomsverksamhet och alternativ för den som ägnar sig åt motionsidrott.

Jag är övertygad om att årets bragdvinnare sänder tacksamma hälsningar till många som bidragit med sin närvaro till förmån för en ung och ytterst ambitiös Tove.

 

Årets vinnare är med sina tre VM-guld och totala dominans i en tuff och krävande idrott självklart ett oerhört bra val. Det kan inte detta fantastiska idrottsår ha varit en enkel uppgift och överläggning för juryn med sekreterare Anders Lindblad som frontfigur.

 

”Startfältet” 2019 är minst sagt imponerande:

  • Daniel Ståhl – världsmästare i diskus.
  • Armand Duplantis – VM-silver i stavhopp.
  • Damlandslaget i fotboll – VM-brons.
  • Skidtjejerna Frida Karlsson (tre VM-medaljer) och Stina Nilsson (två VM-guld).
  • Hanna Öberg – VM-guld skidskytte.

 

I diskussionerna torde dessutom Lag Edin (Curling), Mattias Falck (bordtennis) och Jenny Wagner/Josefin Hermansson (bowling) förmodligen hängt med ett bra tag, även om de kanske inte riktigt räckte till i den tuffa konkurrensen.

Dessutom ska nämnas att Sarah Sjöström, fem VM-medaljer 2019, redan fått utmärkelsen två gånger och enligt nuvarande statuter inte kan tilldelas bragdguldet en tredje gång.

 

12 mars 2020 är det dags för Årets Eldsjälsgala. Då ska föreningshjältar hyllas, skina och få stå i fokus efter allt de gjort i skymundan och utan egenintressen.

På Berns Salonger ska vi på ideella Folkspel dela ut våra egna ”bragdguld” till ett antal enastående ledare.

Som indirekt ligger bakom alla de makalösa prestationer vi sett levereras från Tove Alexandersson och övriga kandidater till det största idrottspriset vi har.