Lite från den ljusa sidan

2019-12-10 av: Hans Sahlin

Folkspels egen tomteverkstad, zuperstjärna på tå, kreativa snögubbar i Värmland och en podd som berättar vad det egentligen handlar om. I jultider ska man vara snäll och lyfta fram det goda. 

Antar att många fyller en del av den aktuella vardagen med julstök, kakbak, klappjakt och ett allmäntillstånd som åtminstone har tendenser till det vi kan uppleva som lite för mycket.

Nedan följer ett antal historier som förhoppningsvis kan lätta upp den kanske stressiga tillvaron.

 

Föreningslivets egen tomteverkstad

För oss på Folkspel går förberedelserna inför 23 december på högvarv. Studion i Gamlestan håller på att förvandlas till föreningslivets egen tomteverkstad. Uppbackad av en försäljning som är på väg mot rekord (då inkluderas jag även storhetstiden på 90-talet) och dessutom en måndagskväll som många ser som julafton.

Prognosen talar om över fyra miljoner sålda lotter och ett överskott till landets klubbar och organisationer på en bra bit över 50 miljoner kronor.

Allt via en återkommande tradition då den av många efterlängtade helgen för familjer och släkt startar på riktigt.

För visst är det numera så, Kalle Anka med vänner?

Fick för övrigt en tidig julklapp signerad vår tids största fotbollsspelare. Efter en höst med ett antal tvivelaktiga utspel, något ovärdiga såväl avsändaren som dennes måltavlor, landade Zlatan Ibrahimovic under den hatt jag älskar att se stora idrottsprofiler ta på sig.

I en intervju med det italienska magasinet GQ – som Expressen återpublicerade – tog Zlatan tillvara på möjligheten att göra skillnad genom att utnyttja sitt kändisskap och sin person till ett mycket insiktsfullt statement. Detta då han, apropå sin vistelse i USA och hur ungdomsidrott där långtifrån inkluderar alla, påpekade:

”Det måste sägas att sporten är dyr, mycket dyr. Till exempel: För att mina barn ska spela i ett bra fotbollslag måste jag betala 3 500 dollar per skalle. Det är inte för siffran, utan hela konceptet. Jag ogillar det mycket för det är inte alla som har de pengar som behövs. Och sporten borde vara något för alla, för den förenar folk oavsett ursprung. Pelé blev en mästare utan någonting, han spelade med en boll gjord av trasor.”

Lika viktigt sagt som det vackra fotbollsspråk Ibrahimovic bjudit oss på så många gånger.

 

Ett beundransvärt exempel

Mycket prat, mindre verkstad. Det är väl så det ser ut då vi diskuterar det allt ökade stillasittandet bland barn och unga.

Vi tycker alla givetvis att det är för bedrövligt och ledsamt, men kommer i ärlighetens namn inte till konkreta motförslag i samma omfattning.

Blir därför så glad då jag hör om Skattkärrsskolan i Karlstad. Där inhandlades en begagnad snökanon för 25 000 kronor och kunde så fort temperaturen kröp ner till några minusgrader tillverka egen snö.

Ni kan tänka er hur populär den pulkabacken är på dagarnas raster.

Ni kan förstå vad det innebar i vardagsmotion istället för att hänga med sin mobil i uppehållsrummet.

En stor applåd till rektor Johan Wisenius och idrottsläraren Emanuel Wennergrund, som kläckte den innovativa elevrörelsen.

 

Ett spelbolag med goda avsikter 

Vill avslutningsvis tipsa alla er som av någon anledning undrar över varför Folkspel finns?  För vilka vi är till. Henrik Lindroth, marknadschef på Folkspel, medverkar i podden ”Våra vänner” under rubriken: ”Kan ett spelbolag verkligen ha goda avsikter?”

Lyssna och ni kommer att få svar på alla eventuella frågor.

Hela podden återfinns här