Folkspel blir partner till Idrottsmuseet

2019-03-01 av: Hans Sahlin

Föreningslivet idag och imorgon är givetvis nummer 1 för oss på Folkspel. 
Samtidigt värnar vi även om det som varit och som lagt grunden till alla de vi representerar. Bland annat genom att stödja ett unikt Idrottsmuseum.

Efter nästan 100 år som militärförläggning lade luftvärnsregementet på Kviberg i östra Göteborg ned verksamheten i början av 90-talet. In flyttade istället delar av stadens förenings– och kulturverksamhet. Idag finns även Nordens största multisportarena, med exempelvis ytor för längdskidåkning året runt, inomhushallar för olika bollsporter, beachvolleyboll och mycket annat på området.

Och ett museum som är något alldeles extra.  

Oavsett om ni bor i Göteborg – eller någon annanstans i vårt avlånga land – rekommenderar jag verkligen ett besök i en värld som är helt unik.

På tre smockfulla våningar finns nostalgi i form av medaljsamlingar, illustrationer, utrustning, böcker och mycket annat.

Vi pratar exempelvis om över 15 000 föremål och 30 000 foton.

Det är helt enkelt en guldgruva och en monumental kulturskatt som hyllar enskilda utövarna och framgångsrika klubbar/lag, men som också säger oerhört mycket om vårt föreningsliv.

För utan eldsjälar och ideella insatser hade Idrottsmuseet i Göteborg inte haft sitt existensberättigande.

Även om bredden är styrkan med vårt föreningsliv och den som skapat en folkrörelse som förebygger hälsa och ett sundare samhällsklimat är det naturligtvis så att den även ligger bakom elit och svenska utövare på högsta internationella nivå. 

Idrottsmuseet drivs av en stiftelse som sliter hårt för att få ihop verksamheten ekonomiskt. Då den i Folkspels ögon är sprungen ur det föreningsliv vi hela tiden verkar för, känns det naturligt att vi – från och med 2019 – är med som partner. Det är ett kulturav att vårda. 

Naturligtvis för att bevara den känsla alla rariteter frambringar och vårda minnet av alla de fantastiska idrottsutövare som vi haft genom åren, men också för att utveckla och locka en yngre publik.

Vi är ju föreningslivet och det är föreningslivet som lagt grunden för de här framgångarna.

Det ska vara inspirerande för kommande generationer att få se de gamla historiska framgångarna och samtidigt få en påminnelse om att det är din förening som är anledningen till den idrottshistoria som visas på Idrottsmuseet. Läs mer om Idrottsmuseet här.

Kanske får vi om ett antal år se nya profiler och stjärnor dokumenteras på Idrottsmuseet via ett projekt och avtal mellan Riksidrottsförbundet och ett av våra största byggbolag.

Jag har tidigare i min blogg ställt mig bakom RF:s önskan om att redan i planerade bostads/byggprojekt inkludera ytor för spontanidrott, hallar, planer och så vidare. Detta då det antalet fritidsanläggningar sedan 90-talet är oförändrade samtidigt som vi haft en betydande befolkningsökning.

Den obalansen är självklart en anledning till att svenska skolbarn idag rör sig minst i Norden.

Genom att ta hand om de överskottsmassor som olika byggprojekt genererar och återvinna dem ska det färdigställas bland annat motocrossbanor, längdspår och cykelbanor för breddidrott.

Snyggt jobbat alla inblandade.