Dags för den riktiga galan

2019-03-13 av: Hans Sahlin

Eldsjälsgalan gör mig både stolt och rörd.
Eldsjälsgalan är viktigare än alla andra galor.
Eldsjälsgalan hyllar de som gör vårt föreningsliv möjligt.

För tionde året i följd arrangerar Folkspel Eldsjälsgalan. 20 finalister i fem olika kategorier ska få det fokus de mer än förtjänar. Likaså är de symboler för alla andra ideella hjältar ute i vårt föreningsland. 

Jag är i min roll oerhört tillfreds med att vi står bakom de viktigaste personerna vi har i vårt föreningsliv och som med sina insatser är ovärderliga för det svenska samhället. 

Jag blir också tårögd över det fantastiska engagemang som finns i klubbar och organisationer i förenings-Sverige och som lyfts fram en speciell torsdagskväll och på en gala i vår huvudstad.

Även 2019 genomförs den på Berns Salonger i Stockholm.

Även 2019 har vi den stora äran att hylla en del av alla som sliter i det tysta. Som sällan får den uppmärksamhet de förtjänar och utan vilka inte minst barn- och ungdomar skulle ha betydligt sämre möjligheter till en sund fritid.

Även 2019 kommer vinnare i kategorier som ledare, integration, och hälsa att utses. Dessutom ”Årets Förening” och inte minst det nyinstiftade specialpriset som går till Loui Sand, en medmänniska som alltid tagit kampen mot dem som finner mening i att få utlopp för rasistiska och extremistiska åsikter. Samtidigt har han gått en inre match med sig själv, där han har sökt sin egen identitet. Loui är en sann och viktig förebild.

Min övertygelse är att vi – i ambitionen att skapa ett godare samhällsklimat – måste verka för att lyfta fram de som verkligen gör skillnad. Det vill säga, de som vågar stå upp i offentliga sammanhang och med sin egen person och sina egna erfarenheter uppmuntra även andra till att ta ställning, till att vara öppna och tydliga med alla människors lika värde. Ju fler sådana förebilder – desto större skillnad. Därför känns det viktigt att få ge det här priset till Loui Sand.

Jag vill dessutom passa på att hylla alla de uppemot 800 000 ideella ledare som inte nominerats den här gången. Eldsjälsgalan är en stor hyllning även till er.