Även här stormar våra tjejer fram

2019-04-05 av: Hans Sahlin

Damlandslaget i fotboll ska slå publikrekord i helgen. Antalet unga hockeytjejer är fler än någonsin.

Efter en vinter med profiler i olika skidsporter ser vi fler positiva trender inom den kvinnliga idrotten.

Hanna Öberg, Ebba Andersson, Stina Nilsson, Anna Swenn-Larsson – den gångna vintern har VM-medaljer varit synonymt med Sverige i såväl skidskytte som längdskidåkning och alpint. 

Då vi nu går över till vår är det två klassiska lagidrotter som står i fokus.

I sommar avgörs fotbolls–VM i Frankrike. Och visst ska våra blågula tjejer kunna vara med och fajtas om medaljerna den här gången? Vilket i så fall skulle öka intresset ytterligare.

Att det är på god väg ser vi redan.

Kommande helg spelas en träningsmatch på Friends Arena då Caroline Seger & kompani tar emot Tyskland. Uppemot 30 000 biljetter är sålda och det tidigare rekordet från 2002, då drygt 20 000 fanns på plats på Råsunda för att se Sverige möta Schweiz, kommer att krossas.  

På andra ställen i Europa ser vi andra bevis på sportens ökade popularitet. 

I mitten av mars fanns 60 739 åskådare på plats under ligamötet mellan Atletico Madrid och Barcelona. En vecka senare bevittnade nästan 40 000 personer matchen mellan Juventus och Fiorentina i Serie A.

I England är damfotboll redan den fjärde mest besökta idrotten efter herrfotboll, cricket och rugby. Det engelska förbundet har via en femårsplan bestämt sig för att damfotboll ta platsen närmast bakom sina manliga kollegor.

I dagarna var det även nedsläpp för dam-VM i ishockey. Turneringen avgörs i Finland och även här finns det en dröm om en plats på prispallen. Låt vara att konkurrensen är tuff, inte minst från hemmanationen och storheterna, Kanada och USA.

Även inom pucksporten kommer det positiva rapporter om en ljus blågul framtid.

Antalet tjejer som börjar spela ishockey är fler än någonsin.

I samarbete med landets föreningar arrangerar exempelvis Svenska ishockeyförbundet Tre Kronors hockeyskola. 

En personlig inbjudan skickas ut till flickor och pojkar, som är välkomna att komma och prova på leken med skridskor, klubba och puck. Av de uppemot 33 000 som anmälde sig var 4 500 tjejer, en ökning till antalet med 380 jämfört med tidigare säsong.

Vad som dessutom glädjes mig i projektet och initiativet är att den inbjudan som går ut finns på sju olika språk.

Jag har sagt det tidigare och påpekar det gärna igen. Idrotten och föreningslivet är överlägset då vi pratar om en fungerande integration.

Trevlig helg.