Det rör på sig

2019-05-08 av: Hans Sahlin

Uppenbarligen har alla rapporter och farhågor haft effekt. Ett nutida samhällsproblem med för mycket stillasittande kan förhoppningsvis vändas till en betydligt sundare livsstil för kommande generationer.

Under fler år har vi allt oftare hört om det växande problemet. Dagens ungdom är stillasittande i allt för hög grad och många tjejer och killar slutar idrotta i allt yngre åldrar.

Dagligen kan man numera se och höra om initiativ som får mig att tro på en bättre framtid i avseendet.

Som i min hemstad Trollhättan har 13 föreningar skrivit på ett dokument som ska ge barn och ungdomar större möjligheter och bättre förutsättningar för att hålla på med flera olika idrotter under sin uppväxt.

Naturligtvis i syfte att motverka känslan av att vara bortvald bara för att en annan träning och aktivitet ibland går före den andra, att det primära är att erbjuda tillhörighet och att uppmuntra till fysiska aktiviteter.

Martina Söderbom på Västra Götalands Idrottsförbund pekar bland annat på att forskning visar att barn som håller på med fler idrotter håller på längre upp i åren.

Med en samsyn och gemensamma riktlinjer som stöd i verksamheten minskar dessutom risken med att enskilda föreningar/ledare väljer den motsatta vägen.

Svenska Dagbladet har en artikelserie som heter ”Rörelsekoden” där de bland annat berättar om ”Skolgårdsläraren” Gustav Sundh, som är verksam på Glömstaskolan i Huddinge.

Och då menar jag verkligen verksam.

Varje dag och varje rast är han ute på skolgården och erbjuder de 600 eleverna olika former av aktivitet.

Det handlar om boxning, det klättras, det åks skateboard, cyklas, leks, dansas och hoppas studsmatta.  Det erbjuds till och med snöbollskrig då vind och väder så tillåter och förstås under kontrollerade former.

Gustav förklarar att ”Så länge ingen gör sig illa är det mesta okej, så länge det uppmuntrar till rörelse” och ” förbud är begränsande och ofta omotiverande.”

Tillsammans med kollegan Mohamed Conté är de också noga med att hela tiden hitta på nya saker och att lyssna till önskemål för att motverka slentrian och därmed förlorat intresse.

En annan viktig spelare för vårt välbefinnande, framförallt kanske för oss som börjat komma upp i åren, är Friskis & Svettis.

Inför Riksmötet, som 2019 genomförs i Jönköping 24-26 maj har Riksidrottsstyrelsen föreslagit Riksidrottsmötet att F & S väljs in som ny medlem i RF (Riksidrottsförbundet).

Helt givet, enligt min mening.

Sedan starten 1978 är organisationen i dag uppe i totalt över en halv miljon medlemmar, fördelat på 59 lokala föreningar, runt om i landet och spelar naturligtvis en oerhört viktig roll då vi pratar om folkhälsa.

Jag hör dock om en del föreningar inom Friskis & Svettis som har det tufft ekonomiskt och kan inte låt bli att fundera på om var och en sålde EN bingolott och EN Sverigelott om året (baserat på 18 kronor i överskott per bingolott och åtta kronor per Sverigelott).

Det skulle generera 13 miljoner årligen.

Förstår att en sådan stor organisation har många hål att fylla, men nog skulle en sådan aktivitet stoppa igen åtminstone ett antal av dem.