Tack för den här säsongen

2019-06-12 av: Hans Sahlin

Det är dags att lägga ytterligare en säsong av Bingolotto till handlingarna. Och att med stor glädje konstatera ett överskott till föreningslivet på någonstans kring 177 miljoner.

Söndag 16 juni rundar vi av Bingolottosäsongen. På plats hos Rickard Olsson finns ett stort antal finalprofiler som garanterar högklassig underhållning. Eller vad sägs om Pernilla Andersson, Linus Wahlgren, Per Andersson, Nando F.V. och Mendez?

Finalkvällen kommer förvisso inte upp i samma försäljningsnivå som Uppesittarkvällen, Nyårsafton, Påskafton eller säsongspremiären.

Där bakom någonstans brukar den dock ligga och årets final är betydligt bättre än föregående, vilket för övrigt gäller en stor del av våren 2019.

Det är naturligtvis oerhört glädjande för alla oss på Folkspel.

Ju fler sålda lotter – desto större överskott till de föreningar och organisationer vi verkar för.

Ju bättre resultat för oss – förhoppningsvis en något enklare vardag för de vi representerar.

Att det är medel som behövs ser vi dagliga bevis på. Jag såg  exempelvis nyligen en rapport från forskningsgruppen Ung livsstil som pekade på en kategori som föreningsidrotten har oerhört svårt att nå. Det handlar om flickor från resurssvaga förhållanden som knappt ägnar sig åt fysiska aktiviteter överhuvudtaget.

En studie med tjejer i Helsingborg påvisar att endast 13 procent i kategorin ovan idrottar. Detta att jämföra med 56 procent i gruppen som kommer resursstarka miljöer.

Huvudanledningen är helt enkelt att de inte finns ekonomi för att vara med i takt med att kostnaderna för deltagande (medlemsavgifter, utrustning etc) ökat.

Det är givetvis en signal att ta på största allvar.

Föreningslivet ska vara till för alla, det tror jag vi allihop är överens om och i min värld har vi inte råd att exkludera barn- och ungdomar på grund av att det saknas ekonomiska medel hos en stor och viktig målgrupp.

I en förlängning kommer det istället att stå samhället väldigt dyrt.

För varje skjutning, för varje explosion och för varje våldsdåd (och det är skrämmande många i nuläget) ökar en övertygelse hos mig som redan är extremt stark.

Vårt föreningsliv behövs mer än någonsin.

Glad midsommar!