Vi vann den viktigaste matchen

2019-06-25 av: Hans Sahlin

Förlust i omröstningen om de olympiska spelen 2026 – seger mot Kanada i fotbolls–VM. För mig är det ingen tvekan om att Sverige vann den viktigaste matchen en sommarmåndag i juni.

Om vi börjar med det beslut internationella olympiska kommittén ropade ut och som meddelade att Cortina/Milano får arrangera OS om sju år och att Stockholm/Åre inte får det, blev åtminstone inte jag överraskad.

Det var åttonde gången Sverige sökte.
Det var åttonde gången vi fick nobben.
Vi är helt enkelt inte större än så i den internationella idrottsvärlden.

Sedan gillade jag utan tvekan med vilket koncept som Peter Reinebo, verksamhetschef i SOK, och de andra kom till spel med. Att använda redan befintliga arenor/anläggningar och finansiera arrangemanget utan skattepengar/statliga stöd måste vara framtiden för det evenemang som skapades av den franska baronen Pierre de Coubertin på 1800-talet.

Det kan inte ske på bekostnad av vår välfärd.

Det får inte vara till det pris ryska Sotji betalade senast det begav sig. Notan från 2016 lär ha landat på 2,2 miljarder dollar.

Hyfsat mycket pengar för konstgjord vintersportort som tre år senare förfaller och förvandlas till en spökstad.

Som sagt, den blågula tanken var god, men kanske också en aning naiv.

Viktigare var att våra fotbollstjejer skickade Kanada ur VM-turneringen i Frankrike och nu är klart för kvartsfinal mot Tyskland (lördag 29 juni, 18.30).

Det är sådana framgångar som får fler barn– och ungdomar att bli inspirerade, att söka sig till vårt unika föreningsliv.

Det är förebilder som Hedvig Lindahl, Kosovare Asllani och alla övriga spelare vi behöver för att ytterligare stärka intresset.

I en förlängning lägger framgångar på den nivån grunden till något som står över var OS avgörs alla dagar i veckan. Det är idrott på toppnivå som också leder till en ökad bredd, till goda vanor och sunda värderingar.

I min bok är det viktigare att våra elitidrottare visar vägen för andra än var någonstans det sker.

För övrigt har vårt lilla land även denna sommar nöjet att bjuda på världsledande arrangemang på ungdomssidan.

Tänker naturligtvis på Partille Cup, där drygt 1400 lag från 52 länder spelar över 5000 matcher under perioden 2–6 juli.

Ingen turnering i världen är större på handbollssidan.

Och Gothia Cup, med 1700 lag representerandes 80 nationer. 15–21 juli förvandlas Göteborg till något annat och unikt med allt det innebär av glädje, möten, olika kulturer.

Ingen cup i världen är större i fotbollssammanhang.

Det är också två idrottsfester som är mycket viktigare än var ett olympiskt spel ska genomföras.