Tack för det beskedet, EU

2019-08-06 av: Hans Sahlin

Hoppas sommaren varit/är god. Själv höll jag häromveckan  på att sätta semesterkaffet i halsen då  jag nåddes av uppgiften att EU planerade ett förbud mot konstgräs 2022. Tack och lov kom det hyggligt omgående en dementi.

All media med självaktning hakade på nyheten – som första presenterades i tyska Welt am Sonntag – om ett kommande EU-beslut där alla konstgräsplaner med fyllnadsmaterial av gummi (bland annat granulat från uttjänta bildäck) skulle förbjudas och att endast organiskt nedbrytningsmaterial (exempelvis kork och kokos) skulle tillåtas fortsättningsvis. Bara i vårt land skulle det innebär att någonstans kring 1300 planer skulle stoppas från att användas/åtgärdas till enorma summor.

Missförstå mig inte.

All negativ påverkan på miljön bör undvikas i den utsträckning det är möjligt, det tror jag vi alla överens om och det är utmärkt att det kommer fler och fler alternativ till det ifyllnadsmaterial som oftast används idag.

Men att redan 2022 stänga över 1 000 fotbollsplaner i vårt land skulle naturligtvis få andra och ännu mer förödande konsekvenser för det som föreningslivet står för i form av hälsa, integration, gemenskap och allt vad en aktiv fritid innebär.

Hur många kommuner och föreningar skulle ha råd att byta ut sina befintliga planer redan inom bara några år.

En minoritet, det är jag övertygad nom.

Det lät helt enkelt fullständigt orimligt och horribelt. Till och med för att komma från ett inte sällan stelbent EU.

Vilket också visade sig vara fallet.

Några dagar senare dementerade en talesperson för EU de tyska uppgifterna och meddelade några dagar senare att inget sådant förslag förbereds. Däremot påpekades vid samma tillfälle att arbetet med att hitta mer miljövänliga alternativ fortskrider för att komma tillrätta med de miljö– och hälsorisker som kan kopplas till mikroplatser.

Tack för det beskedet.

Så här i början av augusti sparkar även seriespelet under allsvenskan och superettan igång. Bland annat division 2, det vill säga fotbollen närmast under eliten.

Det är med stor sorg jag noterar att åtminstone två stora spelbolag, varav det ena statligt, väljer att stänga ner allt spel på en av de sex serierna.

Min dysterhet handlar inte om att två kollegor i branschen tagit detta beslut, tvärtom hedrar de dem då det handlar om att motverka det gigantiska problem med matchfixning som bara blir större och större.

Vår krönikör, Thomas Bodström har för övrigt tagit upp ämnet i en utmärkt krönika som kan läsas här!

Jag kan också konstatera att det är en fråga vi på Folkspel också bryr oss om och tar på största allvar. Det gör vi för övrigt i alla frågor som rör och kan skada våra föreningar och organisationer.

Däremot har vi – tack och lov – inga dylika produkter/möjligheter att erbjuda våra konsumenter.

Som budskapet sägs i den reklamfilm vi kört i olika kanaler under sommaren; ”Vi skiljer oss från andra spelbolag.”

Se Folkspels reklamfilm här!

Taggar: