Två höjdpunkter – ett riktigt bottennapp

2019-08-20 av: Hans Sahlin

Säsongspremiär för Bingolotto och prestigefylld Finnkamp på klassisk arena – det gör mig sensommarglad. En antal boende i Nacka kommun däremot enbart upprörd.

I vanlig ordning har sommaren förflutit i alldeles för högt tempo (även om den långt ifrån är över), det tror jag vi alla är överens om. Nu finns det tack lov ljuspunkter även då dagarna blir kortare och mörkret faller allt tidigare.

På Folkspel är vi både stolta och taggade över att åter dra igång Bingolotto.

För att bjuda på spänning och underhållning, såklart. Men ännu viktigare är naturligtvis att fortsätta vårt uppdrag med att generera så mycket medel som möjligt till föreningslivet, att underlätta vardagen för alla hjältar och eldsjälar som sliter hårt för att ge små som lite större möjligheter till den aktiva fritid som är så viktig. För hälsan, välmående och den sköna känslan att vara med i ett berikande sammanhang.

Söndag 25 augusti drar Rickard Olsson igång ännu en säsong som ska innebära välbehövliga överskott till föreningslivet.

En annan klassiker utspelas samma helg på Stockholms Olympiastadion från 1912. Det är dags för den årliga Finnkampen i friidrott.

Tänk att denna prestigekamp avgjorts ända sedan 1925.

Ingen deltagare funderar på rekordbonusar eller att ta steg på världsrankingen.

Här handlar det inte om tider, längder och höjder i första hand, utan om varje man, kvinna, pojk och flicka ska besegra sin nordiska broder och syster.

För mig är det idrott då den är som allra bäst.

Dessutom finns Folkspel med även här. Som partner till Svenska Friidrottsförbundet skänker vi tio kronor per digitalt såld Sverigelott till ett projekt som heter ”Friidrott för alla”. Det syftar bland annat till att barn och ungdomar ska få möjlighet att idrotta utifrån rätt förutsättningar, att människor, oavsett bakgrund, har rätt till en meningsfull fritid, att understödja friskvårdsprojekt av olika slag och att rekrytera och utbilda unga ledare, nya eldsjälar.

På sverigelotten.se/finnkampen kan du köpa din lott - och bidra till något gott.

Bingolottopremiär och Finnkamp – min helg är hemma.

 

 

Betydligt dystrare är följetongen på Boovallen. Ni kanske har hört om medlemmarna i Boo IF, en av landets största ungdomsföreningar, som tvingas bort/drabbas av inskränkningar från sin hemmaanläggning för att ett antal närboende klagar på för hög ljudnivå.

De måste nu flytta matcher och träningar till andra ytor och planer som det definitivt inte finns gott om i vår huvudstad. Eller för den delen andra storstäder i landet.

Det diskuteras om att uppföra bullerskydd till kostnader för miljoner.

Allt efter ett beslut från Miljö– och stadsbyggnadsnämnden i Nacka kommun, som likställer ungdomar med industribuller och som dömt till de klagandes fördel i den rättsprocess som pågår.

Blir denna dom ett prejudikat är vi riktigt illa ut. Vem som helst kommer att kunna hänvisa till att det låter för mycket från idrottsplatsen om hörnet och få rätt i sak.

Samtidigt känns det som om vi dagligen denna sommar fått ta del av skottlossningar och gängmord, av en brutalitet och kriminalitet som accelererar med högsta hastighet.

Hänger en del av invånarna kring Boovallen inte med i nyhetsflödet överhuvudtaget?

Är de även så känsliga för ljudet från sina mediekanaler att de skruvar ner volymen till det ohörbara?

Störs det såpass av tidningsbudet och dunsen från brevlådan att de sagt upp sina prenumerationer?

Eller har de bara permanentat det så osköna strutsbeteendet?

Vi har de senaste åren verkligen fått fart på debatten om att öka ungdomars aktiva fritid, vi har tagit den på allvar och kunnat se initiativ efter initiativ i syfte att hålla ett allvarligt och framtida samhällsproblem på avstånd.

För att motverka fysisk och psykisk ohälsa.

För att erbjuda det goda alternativet till att hamna snett.

För att skapa möjligheter till inkludering istället för segregering.

Under rubriken ” Bristen på idrottsanläggningar hotar folkhälsan”, skriver Johan Gadd, distriktschef för Västra Götalands Idrottsförbund, följande i en debattartikel i Göteborgs–Posten:

Att långsiktigt planera och bygga en social infrastruktur – med plats för idrott och rörelse – är nödvändigt för en socialt hållbar stad i framtiden.

Som företrädare för den samlade föreningsidrotten ser vi ett stort behov av en strategisk satsning för bättre tillgång till idrottsanläggningar och idrottsmiljöer i Göteborgs stad. Budskapet från våra medlemsorganisationer (specialförbund för en mängd olika idrotter) är nästintill samstämmigt: anläggningsfrågan är vår svåraste utmaning. Vi ser hur breddföreningar som hör hemma i en stadsdel får bedriva träningar i ett helt annat område på grund av lokalbrist. Ungdomar i skolåldern får träningstider sent på veckokvällar på grund av lokalbrist. Barn som skulle vilja prova en ny fritidssysselsättning får stå i långa köer – och föreningar som vill utöka sin verksamhet tvingas säga nej till ungdomar som vill röra på sig – på grund av lokalbrist.”

Är det så ni klagande kring Boovallen vill ha det?

Kom in i matchen.