En mycket förtjänad plats

2019-09-19 av: Hans Sahlin

Fem enastående utövare, tre fantastiska ledare och eldsjälar.

I helgen är Folkspel med och hyllar deras välförtjänta plats i Hall of Fame, idrottens finrum.

 

Sedan 20 år tillbaka har Hall of Fame i Göteborg (med omnejd) hyllat det enorma antal utövare och ledare som satt Sverige på den berömda världskartan genom många år.

Söndag 22 september, på Liseberg, ska årets utvalda lyftas.

Folkspel är en av arrangemangets samarbetspartner, ett åtagande som gör mig mycket stolt. Även om jag hyser den största respekt för alla internationella framgångar som utvalda lyckats uppnå är det tankarna på föreningslivet som värmer mest vid såna här tillfällen och anledningen till att vi är en del av Hall of Fame. Bakom alla medaljer finns det klubbar och organisationer som gett dessa profiler och stjärnor förutsättningar att bli så framgångsrika som möjligt.

Det finns eldsjälar som lagt ner sina liv på att andra ska lyckas. Bredden spelar den viktigaste rollen i idrottsrörelsen, men det är också ur den elitutövarna, toppnamnen, växer fram. Bakom alltihop finns som sagt föreningar och personer som gjort och gör ett fantastiskt och ideellt arbete. Därför är vi med och stödjer Hall of Fame.

 

Jag kan peka på ett par exempel bland de utvalda 2019.

Brottarledaren Alvar Berglund, som hade en stor del i den alltför tidigt och tragiskt bortgångna Mikael Ljungbergs framgångar under dennes uppväxt. Från en valp i trikåer till en mästare med olympiskt guldbälte. Grundarbetet skedde i Örgyte IS, vägvisare var en av de ledare som valts in i Hall of Fame.

Eller Daniel Alfredsson, som via Frölunda Hockey, gjorde 20 NHL-säsonger som firat proffs i Ottawa (en säsong i Detroit Red Wings) och som vunnit OS-guld med Tre Kronor.

Det hade givetvis inte varit möjligt utan en egen ambition, talang och vilja. Men inte heller om inte moderklubben Göteborgs IK i stadsdelen Kortedala haft en god verksamhet.

Från en förening i samma område tävlade för övrigt Kent Andersson, som tilldelas utmärkelsen postumt.

 

Tänk att denne representerade Kortedala MK och blev världsmästare i roadracing vid två tillfällen. Tänk att en göteborgare och svensk vann motorcykelns motsvarighet till Formel 1 dubbelt upp.

Det hade givetvis inte varit möjligt utan en egen ambition, talang och vilja. Men inte heller om inte klubben Göteborgs MK i stadsdelen Kortedala haft en god verksamhet.

Jag är naturligtvis lika full av beundran för Petra Ericsson (bågskytte), Anders Hellgård (innebandy) och Robert Kronberg (friidrott) och deras klubbar, Lindome Bågskytteklubb, Pixbo och IF Kville.

Likaså för vad ledarna Bettan Andersson (bland annat Redbergslids BK och Stefan Albrechtsson (Sävehof) uträttat.

Ni är hjältar alla åtta.

Precis som de föreningar som gett förutsättningarna ska äras.

 

Avslutningsvis glädjer det mig att regeringen läser den här bloggen. Då de presenterade höstbudgeten gick det på min linje om att det ypperliga tillfället att faktiskt tillvarata löftet som gavs redan i samband med valet 2018 och som handlade om att ge 20 miljoner till ett så kallat äldrelyft, infriades.

 

Gott och viktigt.

Trevlig helg. 

Taggar: