Från annorlunda till någorlunda…

2020-06-25 av: Hans Sahlin

Vi är inne i en annorlunda sommar.
Vi hoppas på en någorlunda höst.


I mitten av mars
slog den globala pandemin till på riktigt även i vårt avlånga land. Sedan dess har ingenting varit sig likt, det tror jag vi alla kan skriva under på.
I vår vokabulär har vi fått vänja oss vid tidigare relativt oanvända ord och fraser som ”handsprit”, ”karantän”, ”social distansering” och ”stanna-hemma-vid-minsta symtom”.
Vi har i Anders Tegnell fått en ny rikskändis på samma (nåja, nästan) nivå som Carl Von Linné, Astrid Lindgren, Ingvar Kamprad och Zlatan Ibrahimovic.
Vi har fortfarande dock förtvivlat svårt att såväl texta som att uttala titeln ”Stadsepidemiolog”…


Vi har bytt ut annalkande ”semester” mot ”hemester”. Koppla av inom rimliga gränser, gärna i mindre sällskap, det är den tydliga signal vi får med oss till efterlängtad ledighet.
Som kommer att kännas väldigt annorlunda. Precis som hela våren gjort.
Inte minst för det föreningsliv som omfattar både elit och bredd.
Personligen kommer det att kännas enormt tomt att inte kunna få en smak av hela den goda idrottsvärld som uppstår i samband med Gothia Cup i Göteborg, världens största ungdomsturnering i fotboll, och som varit möjligt sedan 1975.
Att bege sig till Heden för att uppleva olika kulturer, att möta glädje av lycka, sympatisera med tårar av besvikelse och vara delaktig i en folkfest då den är som bäst.
Det får vi inte den annorlunda sommaren 2020.
Däremot måste vi våga titta framåt.
Kanske är det redan i höst möjligt att delvis återgå till det vi tidigare tagit för givet.
Efter en period av vila.


Hoppas verkligen
att hårt prövade föreningsmänniskor får möjlighet till någon form av ledighet och avkoppling i sommar för att sedan orka med att stå upp och verka för den fritidsverksamhet som inte minst alla barn och ungdomar har rätt till.
Samtidigt som jag är medveten om att det eviga jagandet efter likvida överlevnadsmedel aldrig kan ta semester.
Sommarmånaderna, september inräknad, är inte bara en tid för hängmattan. Den innehåller vanligtvis också cuper, tävlingar, lopp, arrangemang och därmed viktiga intäkter. 
Att ställa in sina åtaganden i juni och juli har stått klart sedan en tid tillbaka. Tyvärr ser det väl ut att kunna bli likadant i augusti och september. Även om jag som sagt hoppas på en höst som är mer någorlunda än annorlunda. 


Det överskott
som ideella Folkspel genererar till de föreningar och organisationer som valt våra produkter räcker självklart inte på långa vägar till för att kompensera det inkomstbortfall som även föreningslivet drabbats av i och med covid19.
Jag hoppas och tror dock att det är en hjälp på vägen. Likaså säger mitt hjärta att många insett att varje inhandlad lott – förutom den egna möjligheten till glädjeskutt– är en vinst för föreningslivet.
Senaste verksamhetsåret hade vi det stora nöjet att dela ut ett överskott på 189 miljoner, det bästa resultatet på många, många år. Då ”vi–stänger–butiken” den här säsongen ser det ut att landa på minst 210 miljoner kronor att fördela till de vi representerar, en siffra vi alla på Folkspel är enormt stolta över.
Inte minst har det under den pågående pandemin varit en enormt positiv utveckling i försäljningen, vilket vi mycket ödmjukt tar emot och med stor glädje skickar vidare till världens största och bästa samhällsnytta.
Ha en god – om än något annorlunda – sommar.
Och hoppas efter det på någorlunda tider.


HANS SAHLIN
vd ideella Folkspel