Folkspel

IFK Arvidsjaur värvade på nytt sätt

IFK Arvidsjaurs a-lag hade bara fyra spelare kvar inför årets säsong. Då vände sig lagets tränare till ortens flyktingboende, och plötsligt hade man 57 spelare i truppen. Dessutom har man även fått mer publik till sina matcher, fått större engagemang i föreningen och skapat bättre samanhållning i samhället.

IFK Arvidsjaur hade ett tufft utgångsläge inför den här säsongen i division 4 södra herrar. Den nya A-lagstränaren Patrik Nilsson hade bara fyra spelare i truppen, då nästan hela det gamla laget hade lagt skorna på hyllan. Snabbt krävdes det nya metoder för att värva nya spelare till laget.

Arvidsjaur kommun hade samtidigt tagit emot många flyktingar och den nye tränaren ringde till kommunens flyktingboende. Där fanns det massor av killar som ville spela fotboll.

- Det kändes som mitt livs viktigaste telefonsamtal, säger Patrik om sitt samtal till flyktingboendet.

Lyckade värvningar

Efter Patrik Nilssons värvningssamtal dök 57 spelare, från bland annat Uganda, Somalia, Ghana, Colombia, Kanada, Afghanistan, Eritrea, Iran och Syrien, upp på IFK Arvidsjaurs nästa A-lagsträning. Och till seriepremiären i våras fanns åtta olika nationaliteter i laget.

Mixen av spelare med olika kulturell bakgrund gjorde att IFK Arvidsjaur gick som tåget i serien och slutade tvåa, vilket betydde att de hamnade på kvalplats till division 3. Där vann de en match, spelade en oavgjord och förlorade snöpligt i kvalfinalen.

- Vi spelar matcher för att vinna, så målsättningen i kvalet var så klart att ta klivet upp. Nu räckte det inte riktigt hela vägen, så vi tar vi nya tag nästa år, säger tränaren Patrik Nilsson.

Idrott skapar sammanhållning

  - Under den här resans gång har vi alltså fått otroligt mycket uppmärksamhet för integration och hur vårt lag är med varandra, berättar Patrik. Det är en stor ära och jättekul att många uppmärksammar oss, men vår hemlighet är rätt enkel. Vi ser det som självklart att alla människor är lika mycket värda.

För Arvidsjaur som samhälle har A-laget verkligen visat att idrott är ett perfekt sätt att integrera människor. Och spelarna från flyktingboendet räddade faktiskt hela klubben.

- Fotbollen är ett världsspråk, alla förstår det, säger klubbens ordförande Christian Karlsson. När man visar en övning, förstår snabbt alla syftet med den. Och även fotbollens syfte. Hela den här satsningen har varit jättepositiv för hela Arvidsjaur. Det har skapat större sammanhållning i samhället. Bland annat har vi fått ett ökat publikstöd, avslutar Christian.

Hans Sahlin, vd på Folkspel håller med IFK Arvidsjaurs ordförande: - En av de viktigaste samhällsfrågorna i dag är integrationen. Och kan fler göra som IFK Arvidsjaur kommer vi på sikt bygga ett tryggare och stabilare samhälle. För det finns inget bättre sätt att komma in i samhället än att vara medlem i en förening.

Hans fortsätter:
- Men för att föreningslivet ska kunna bedriva sin ansvarstagande uppgift krävs både engagemang och ekonomiska förutsättningar. Där är vi på Folkspel en viktig spelare. Ärligen bidrar vi med 150 miljoner kronor till Sveriges föreningsliv. Genom våra lotteriprodukter kan dessutom föreningarna själva bestämma hur mycket de vill tjäna.

Årets Unga ledare

Patrik Nilsson blev dessutom utsedd till Årets Unga Ledare i Folkspels Eldsjälgala 2015 med motivieringen "Du är beviset på att allt är möjligt, du har lyckats skapa något på orten som betyder något speciellt och som dessutom visar på stor medmänsklighet och skickar en signal som är så betydande."

Bildtext
IFK Arvidsjaurs A-lag 2014. Nästan hela världen samlad i ett lag. De två yngsta är Salim och Abdulkarim från Syrien, som är med på nästan varje träning. Vid matcherna får de byta om till matchkläder och fungera som lagets maskotar, något de uppskattar jättemycket.