Riksidrottsförbundet banar väg för svensk idrott

Varannan invånare mellan 7 och 70 år är med i en idrottsförening och nästan en tredjedel av dem, det vill säga två miljoner, är aktiva idrottsutövare. Cirka 650 000 tävlar på skiftande nivåer, men bara någon promille tillhör eliten.

Ännu kraftigare dominerar idrotten bland barn och ungdomar. Två av tre killar och varannan tjej med i en idrottsförening. En vanlig dag deltar 160 000 barn och ungdomar i föreningsidrott.

Riksidrottsförbundet (RF) stöder, leder och företräder hela den svenska idrottsrörelsen. RF har 70 medlemförbund (idrotter). Här finns plats för både Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet med tusentals föreningar och Svenska Landhockeyförbundet och Svenska Skateboardförbundet med ett fåtal klubbar.

Svensk Idrott – världens bästa

Idrottsrörelsen har visionen Svensk idrott - världens bästa. Svensk idrott vill vara bäst i världen för alla på alla nivåer. Visionen bygger på en självständig och samlad idrottsrörelse som omfattar både bredd och elit. Idrottens värdegrund ska främst utgöras av

  • Glädje och gemenskap
  • Demokrati och delaktighet
  • Allas rätt att vara med
  • Rent spel.

20 000 föreningar är basen

En ny Zlatan, en ny Charlotte Kalla kommer inte främst från ett förbund eller en storklubb, utan det är i den lilla föreningen det oftast börjar. Därför är välskötta föreningar basen för svensk idrott. 20 000 föreningar leds av över 600 000 ledare, de flesta utan ett öre i ersättning. Tidiga mornar, sena kvällar, i ur och skur ägnar de tid och engagemang för sina uppdrag. Deras lön är utvecklande och stimulerade uppgifter och att se unga individer växa.

Svensk idrott - världens bästa!

Riksidrottsförbundet och dess föreningar har under 2018 tjänat:

143 100 391 :-

Idrotten ger mångfalt tillbaka

Idrottsföreningar spelar en central roll i samhället. De ger kommuninvånare god service inte bara genom sin verksamhet, utan också genom att bedriva simskolor, hyra ut stugbyar, bereda skidspår, hyra ut kanoter, ploga skridskobanor med mera. Mycket av detta gynnar också turismen.

Idrotten har ett brett stöd från staten, kommuner och näringsliv. Men idrotten ger mångfalt igen: dels i rena pengar, men framför allt i välbefinnande, hälsa, gemenskap, underhållning, glädje och meningsfull sysselsättning för miljontals svenskar.

Läs mer om Riksidrottsförbundet här: http://www.rf.se/