Svenska Bridgeförbundet

Ca 250 000 svenskar tros kunna spela bridge, över 10 % av dem, ca 27 500 är aktiva tävlingsspelare som mer eller mindre utövar sin sport varje vecka på någon av landets drygt 400 klubbar.

Sverige är en bra nation i bridge och har vunnit åtskilliga EM och VM medaljer i alla tävlingsklasser. Så sent som 2012 vann Sverige Bridge OS i Lille och är förnärvarande regerande olympiska mästare.

Svenska Bridgeförbundet arrangerar årligen ett av Sveriges största arrangemang med den Svenska Bridgefestivalen som har över 8000 par i enskilda tävlingsstarter under en 10 dagars period.

Vid sidan om detta är förbundet den samordnande paraplyorganisationen för landets alla klubbar som hjälper till med utbildning, nationella tävlingar och mycket mer administrativt som medför att det blir enklare i vardagen för klubbar och distriktsförbund.

Mer information finns på www.svenskbridge.se

Vad är Bridge?

Spelet går ut på att vinna så mycket poäng som möjligt. Många som spelar kort tror att tävlingsbridge precis som de flesta andra kortspel mycket handlar om att ha ”tur med korten”, men så är inte fallet.

Bridge är ett kortspel för fyra personer. Spelarna som sitter mitt emot varandra bildar par och spelar
tillsammans. Bridge spelas med en helt vanlig kortlek där alla 52 korten delas ut och varje spelare således får 13 kort. Det betyder att det finns 13 stick att vinna för vardera paret, någon måste alltså ”vinna” genom att erövra flera än det andra paret.

Varje spel (kallas giv) består av två moment. Det första momentet är att man har en budgivning på hur många stick man tar, där varje spelare i tur och ordning konkurrerar om att försöka bjuda högst. Den som bjuder högst vinner budgivningen och detta ligger då till grund för det andra momentet själva spelet.

Vanliga andra spel som liknar bridge i det här med att ha en budgivning är 4-mans whist och plump. I båda dessa spel kontrakterar man sig för ett spel innan man spelar och ser hur det lyckades.

Flera varianter finns här i spelet där man ges bonuspoäng om man bjuder visst högt, det finns zoner som ger mera poäng och riskerar större utbetalningar om man misslyckas och motståndarna kan ”dubbla” kontraktet för att få mer poäng när de tror den andra sidan kommer att misslyckas.

Då alla har exakt samma kort spelar det ingen roll om det är ess eller kungar, tvåor eller treor. Alla har ju exakt samma förutsättningar vad gäller korten och istället för tur gäller det genom ens skicklighet att vinna så mycket stick som möjligt tillsammans med sin partner.

Vid en tävling spelar man normalt sett ett antal brickor mellan 24 och 28 under en kväll, dessa resultat överför sedan genom sammanräkning till ett protokoll och då får du ett slutresultat för hela tävlingen. Att spela så många givar tar normalt sett runt tre-fyra timmar.

Det är alltså de olika givarnas resultat vid varje bord som kommer att jämföras med varandra och det är den jämförelsen som ligger till grund för vem som kommer att vinna!

250 000 svenskar tros kunna spela bridge

Svenska Bridgeförbundet och dess föreningar har under 2018 tjänat:

417 546 :-

Svenska Bridgeförbundet är en ideell organisation med sitt rikskansli beläget i Örebro.

Läs mer om Svenska Bridgeförbundet på www.svenskbridge.se