Sveriges Motorcyklister

Sveriges MotorCyklister, SMC, står på motorcyklisternas sida i alla frågor som rör MC-trafikpolitik både i Sverige och i övriga världen. Vi driver ett intensivt opinionsarbete samtidigt som vi är en informationskälla både för motorcyklister och för myndigheter, inom allt som rör motorcyklism.

SMC arbetar för att alla motorcyklister ska ha rimliga och rättvisa regler samt att trafikmiljön ska vara så säker som möjligt för oskyddade trafikanter.

Varje gång ett beslut fattas i något som rör motorcyklism har SMC på något sätt uttalat sig i frågan. Genom ditt medlemskap i SMC är du med i FEMA med kontor i Bryssel. SMC arbetar därmed både nationellt och internationellt i mängder av MC-politiska frågor.

Som medlem i SMC får du en lång rad förmåner:

MC-Folket: SMC:s medlemstidning och Sveriges största MC-tidning kommer i din brevlåda åtta gånger per år.

SMC-Boken: Boken som kallas hojåkarnas bibel. Den innehåller träffar, restips, rikstäckande- och lokala rabattställen, turistinformation om andra länder, tips om mc-körning och mycket annat. 

SMC-appen: Vår mobilapp ger dig nyheter inom MC-Sverige, hjälper dig att hitta närmaste väg till caféer, restauranger och boenden, verkstäder, MC-butiker andra företag som ger rabatt till SMC-medlemmar. I appen finns info om kurser, träffar och mötesplatser för hojåkare. Appen hjälper dig att hitta till närmaste MC-parkering, se var MC-klubbarna finns. Du kan spela in dina rutter när du kör och publicera dem så att andra appanvändare kan köra dem. 

Rabatter: SMC-medlemmar får rabatt på det mesta som har med MC-åkning att göra; hotell, färjor, däck och försäkringar. Alla rabatter finns i appen, på hemsidan och i SMC Boken.

Rådgivning: SMC kan ge dig tips och råd i olika frågor som rör dig och din motorcykel. Det kan handla om råd från oss på kansliet eller från någon av våra samarbetsjurister. Alla SMC-medlemmar får 15 minuters gratis rådgivning. Innan den tiden är slut ska ombudet kunna säga om det finns något att göra, vad det kommer att kosta, om någon försäkring täcker detta eller om rättshjälp utgår. 

Medical Card: En dekal du fäster på hjälmen och ett kort du lägger innanför hjälmens stoppning där du berättar om eventuella sjukdomar/medicinering/behandling för rätt och adekvat vård i händelse av olycka.

SMC Travel: SMC har ett eget resebolag, SMC-Resor, som ordnar resor för motorcyklister i Norden och Europa. Vår hemsida är smockfull med information om resande på hoj. Har du frågor om att resa med motorcykel kan vi på kansliet förmodligen svara på dem.

SMC School: SMC arrangerar fortbildning för motorcyklister i hela landet under sommarhalvåret under ledning av våra egna MC-instruktörer. SMC satsar på fortbildning eftersom vi vet att de flesta motorcyklister behöver förbättra sin körteknik och öka sin riskmedvetenhet för att överleva i trafiken. SMC erbjuder grus- grund- och avancerade kurser. Här kan du läsa mer om årets fortbildning.

Inom SMC School finns SMC Sport för dig som vill tävla på motorcykel.

SMC Club: Inom SMC Club händer det roliga saker såsom träffar, fester, hojturer, samlingskvällar och annat som motorcyklister roar sig med. I kalendariet hittar du massor av roliga saker. Sortera tidsperiod och distrikt för att hitta aktiviteter nära dig. 

Även vintertid händer det roliga saker. Varje år åker chartrar vi ett kryssningsfartyg och drar iväg på en kul MC-fest till havs.

SMC Skadefond skapades 1993. Det är en fond där den som var medlem i SMC när olyckan inträffade kan söka bidrag till sin rehabilitering.

SMC Rättsfond skapades 2008. Där kan SMC-medlemmar ansöka om bidrag till rättskostnader i frågor som är principiellt intressanta för SMC:s medlemmar och som inte ersätts på annat sätt.

Ezzos Minnesfond skapades 2011 till minne av Sven-Erik "Ezzo" Forsberg som avled i en MC-olycka. Ezzo var en eldsjäl inom SMC. Fonden bidrar till utbildning, särskilt för ungdomar.

Vi arbetar både nationellt och internationellt i MC-politiska frågor

Sveriges Motorcyklister och dess föreningar har under 2018 tjänat:

36 227 :-

SMC drivs av medlemsavgifter. Ditt medlemskap har stor betydelse!