SSF - Sveriges Schackförbund

Sveriges Schackförbund uppskattar att omkring 2,7 miljoner svenskar kan spela schack. Av dessa är det 250 000 som kontinuerligt följer schacknyheter i tidningar eller på internet. Sannolikt spelar minst 50 000 svenskar schack någon gång varje år.

Sveriges Schackförbunds verksamhet

Arbetet i SSF är fördelat på fem olika kommittéer med bland annat följande uppgifter:

  • Allsvenskan är det svenska seriesystemet och består av Elitserien, Superettan, samt div I-III. Totalt spelar ungefär 200 lag i det allsvenska seriesystemet.
  • SSF tar genom sin förbundskapten ut lag till de stora internationella lagtävlingarna OS och Lag-EM.
  • SSF:s ansvarar för deltagande i internationellt utbyte såväl på senior- som på juniorsidan, samt för arrangemang av inhemska tävlingar där den viktigaste är Schack-SM. Schack-SM är en tävling för såväl elit som bredd och spelas under nio dagar varje sommar.
  • På ungdomssidan arrangeras SM-tävlingar  för bland annat skolungdomar, för flickor och för skollag varje år. I “Tränarskolan” utbildas varje år nya ungdomsledare i hela Sverige.
  • Sveriges Schackförbund ger ut medlemstidningen “Tidskrift för schack” och ansvarar för daglig nyhetsbevakning på www.schack.se.

Schack i skolan

Sveriges Schackförbunds kanske viktigaste verksamhet just nu är Schack i skolan. Schack i skolan består av tre delar: Skolschackklubbar, Schackfyran och Skoltävlingar.

Idag finns omkring 400 skolschackklubbar och 12 000 barn deltar varje år i någon av alla schackfyrans kvaltävlingar.

I “Tränarskolan” utbildas nya ungdomsledare

Sveriges Schackförbund har under 2018 tjänat:

574 590 :-

Sveriges Schackförbund (SSF) är en medlemsorganisation för distriktsförbund och schackklubbar i Sverige. SSF har ungefär 27 500 medlemmar fördelade på 478 klubbar i 25 distrikt.

Eftersom nästan 24 000 av dessa är ungdomar är SSF att betrakta som ett utpräglat ungdomsförbund.

SSF bildades år 1917 av Stockholms Schackförbunds dåvarande ordförande Ludvig Collijn med syfte att bredda intresset för schack och höja spelstyrkan på landets elit.

Läs mer om Sveriges Schackförbund här: http://www.schack.se/