Folkspel

Folkspel om Rickard Olssons allvarliga trafikförseelse

Torsdag morgon 6 februari – fastnade Rickard Olsson, programledare för Bingolotto, i en nykterhetskontroll. Mätningen visade över 0,3 promille, vilket är gränsen för indraget körkort.

– Det är givetvis oerhört olyckligt och oförsvarbart. Som alla arbetsgivare/arbetsplatser tar Folkspel, precis som gällande alla andra lagöverträdelser, kraftigt avstånd från bilkörning i kombination med alkohol. Vi har ett antal värdegrunder att följa och som det är ett grovt avsteg från i det här fallet, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och fortsätter:
– Vi har en Code of Conduct i vår organisation som alla anställda ska läsa igenom, signera och följa, det innefattar även våra kontrakterade medarbetare. Samtidigt har vi ett ansvar och en omsorg kring vår personal, Rickard Olsson inkluderad. Vi har naturligtvis suttit ned med honom och pratat om det som hänt, vad vi eventuellt kan göra för att hjälpa till och om det finns något annat bakom det som hänt. Sedan vet vi att Rickard Olsson är en person med goda värderingar, vilket han visat i många sammanhang. Vi utgår från att det här var en engångsföreteelse, ett misstag som aldrig kommer att upprepas och vårt förtroende för Rickard kvarstår.

Folkspel ägs av 71 medlemmar och representerar uppemot 10 000 föreningar, där en övervägande del handlar om idrott, barn, ungdomar och hälsa. Gör inte det händelsen ovan extra allvarlig.
– Utan tvekan. Vi har – och ska ha – större krav på oss ifråga om etik och moral än många andra. 

Rickard Olsson är självklart oerhört ångerfull över det inträffade och säger:
– Så korkat, så klantigt och jag skäms något oerhört för mitt bristande omdöme i den uppkomna situationen. Det är givetvis helt bedrövligt att inte ha bättre koll på dagen-efter-tillståndet. Hade jag bara väntat ytterligare en tid hade det varit okey att köra. Som ett råd till alla andra kan jag säga att, även om du tror du är på den säkra sidan så är man ibland inte det. 
Det här blev en dyrköpt, livslång läxa.