Folkspel

Jonathan Hedström får årets Specialpris

Tuffing på isen. Macho som andranamn. Bakom visiret dolde sig dock en helt annan individ. I dag verkar Jonathan Hedström, med hjälp av sina egna erfarenheter, för ett ökat välmående. Både på och utanför idrottsarenan.

 

  Följ oss på Instagram. Tillsammans gör vi Sverige bättre.

 

– Det känns givetvis oerhört tillfredsställande och hedrande att bli uppmärksammad i det här sammanhanget. Förhoppningsvis kan det leda till ett i vissa delar förändrar beteende inom elitidrotten, säger pristagaren.

Tidigare elitspelaren i ishockey, Jonathan Hedström, tilldelas Årets Specialpris 2020 av Folkspel i samarbete med Expressen. 
Inte för alla vunna matcher, alla tacklingar, allt hårt arbete för sina lagkompisar eller all den djärvhet som krävs för att vara på högsta nivå i en tuff idrott. Inte heller för att han stod ut med hånfulla viktkommentarer från ledare som i en förlängning ledde till allvarliga ätstörningar.

Jonatan Hedström får ta emot utmärkelsen från Folkspel och Expressen för det mod han visat efter karriären genom att förmedla sin historia om ett liv många unga drömmer om, men som ibland är långt ifrån en sund tillvaro. 

Det som istället handlar om lögner, förnekelse, tvångsbeteende, tappad kontroll, psykisk misshandel och om att till varje pris komma till spel.
Det som handlar om att sätta på sig en mask, om att aldrig visa sårbarhet, att alltid leva upp till den hårda killen som både gav och tog.
Det som handlade om att en läkare gav honom två val. ”Äta eller dö”.

Jonathan Hedström får Årets Specialpris för att han i dag vågar berätta, för att hjälpa andra, för att motverka de osunda ideal och djupt rotade normer som också är en del av elitidrott. Detta genom att dela med sig av sin historia för unga ishockeyspelare, föreningslivet, skolor och företag.

 

Fakta: Jonathan Hedström

Ålder: 42.
Född: Boliden, Västerbotten.
Urval av klubbar: Skellefteå, Luleå, Djurgården, Timrå, CSKA Moskva (KHL), Mighty Ducks Anaheim (NHL).
Meriter: 77 landskamper med Tre Kronor, tre VM-turneringar, med i OS-truppen som vann guld i Turin 2006.
Övrigt: Gav 2014 ut självbiografin ”Jonte – rakt från hjärtat”.

 

Fakta: Årets Specialpris

Samarbete mellan Folkspel och Expressen.
Delas ut för andra gången. Priset gick 2019 till Loui Sand.
Kriteriet för att tilldelas utmärkelsen är att lyfta en person, förening eller organisation som står upp för ett bättre och mer inkluderande samhälle – en person eller förening som öppet har försvarat grundläggande värderingar.
Priset, ett stipendium på 50 000 kronor, kommer Jonathan att få ta emot på Eldsjälsgalan på Berns Salonger 12 mars.