Senaste Nytt

Finnkampen – världsunikt prestigemöte

Folkspel är på plats. Man mot man, kvinna mot kvinna. Prestige. Kamp. Stämning. Finnkampen i friidrott är något speciellt.

Den avgjordes första gången 1925. 94 år senare är mötet mellan Sverige och Finland den enda existerande friidrottslandskampen i världen.

Vartannat år i Sverige.

Vartannat år i Finland.

2019 är det Stockholm och Olympiastadion från 1912 som arrangerar denna klassiker mellan nordiska bröder och systrar.

Här handlar det i första hand inte om rekordhöjder, snabba tider och kastlängder i form av personbästa. Det gäller istället att besegra sina motståndare och att ta fler poäng än de man möter.

Årets upplaga bjuder dessutom på ett antal blågula hopp i det världsmästerskap som avgörs i Doha senare i höst (28 september–6 oktober.)

Bland de medverkande finns världsstjärnor och stora guldhopp i VM som Daniel Ståhl (diskus) och Armand Duplantis (stavhopp).

Dessutom Thobias Montler (längdhopp), Yoalanda Ngarambe (medeldistans),  Kalle Berglund, (5 000 meter), Erica Kinsey (längdhopp och höjdhopp), Angelica Bengtsson (stavhopp) och Fanny Roos (kula).

Totalt deltar 17 VM-klara svenskar i årets Finnkamp.

Föreningslivets eget spelbolag Folkspel finns med som en partner till friidrottsfesten, som avgörs 24–25 augusti. Detta genom att stödja Svenska Friidrottsförbundet och ”Friidrott för alla”.

Varje såld digital Sverigelott under Finnkampen genererar tio kronor till projektet. På köpet finns dessutom möjligheten att skrapa fram 25 miljoner.

Lotten köps via sverigelotten.se/finnkampen. Eller för de som är på plats, via QR-koden i det officiella finnkampsprogrammet.

 

Fakta Finnkampen:

Avgjordes första gången 1925.

1951 var det premiär för damkampen.

Sedan 1970 deltar även herr– och damjunior.

Herrsidan: Finland 46 segrar, Sverige 32.

Damsidan: Finland, 43 segrar, Sverige 25.

På finska: Ruotsi-ottelu. (Sverigekampen).

Hela Finnkampen sänds direkt i SvT lördag-söndag 24-25 augusti.