Folkspel

Frida Nordstrand ambassadör för Årets Idrottsförening

Frida Nordstrand har stått i fler mixade zoner än nästan någon annan. Hon har intervjuat Messi, Ronaldo och Zlatan – om och om igen. – Men inga har gjort lika starkt intryck på mig som de parasportare som jag har träffat, säger Frida, som är nybliven ambassadör för Årets Idrottsförening.

 

Solen hänger lite lojt. De lätta novembermolnen vandrar lugnt. Pensionärerna stannar upp, tittar till, går vidare och den spanska senhösten bjussar på svensk sommarvärme.

Frida Nordstrand springer på stranden i Almuñécar någon timme öster om Malaga; och det är dagens andra träningspass. Det är här som Frida bor med sin sambo och deras sjuårige son; det är här deras bas är just nu.

– Jag är jätteslarvig med maten. Jag slarvar alldeles för mycket med sömnen. Men träningen … den ger jag aldrig avkall på. Jag kan räkna på mina fingrar hur många dagar om året som jag inte tränar, säger hon, och fortsätter:

– Jag har under alla år åkt så sent som möjligt och tagit mig hem så fort som möjligt från alla jobb. Och det har inneburit en del morgonträning. För jag vet, kommer jag hem klockan fem på eftermiddagen efter en lång flygresa – då tar jag mig inte ut på det där löppasset. Det är jag för lite för lat för.

 

Morgonträning, du menar typ klockan sex?

– Ja. Eller fem. Eller fyra. Det är helt underbart att ge sig ut i storstäder som Milano eller London och springa tidigt på morgonen, innan städerna har vaknat.

Träningen och aktiviteten är en livsstil för tv-reportern Frida Nordstrand, som efter en herrans massa år bytte från Viasat till TV4 för två år sedan.

– Utan min träning hade jag aldrig orkat med det här livet med resor, flyg, resor, hotell, sena kvällar, dålig mat, lite sömn …

Det finns dock gränser. Den minnesgode kanske kommer ihåg TV4:s sändning från Stockholm Maraton i början av sommaren. Frida var ”springande” reporter.

– Jag hade aldrig tidigare i mitt liv sprungit så långt. Och nu skulle jag springa hela loppet och intervjua folk och lämna rapporter längs vägen. Varje gång jag skulle in i sändning fick jag spurta fram till en motorcykel och hämta mikrofonen. De där spurterna höll på att knäcka mig. Och drygt fyra mil var långt. Jag hann tänka många gånger att jag skulle bryta, säger Frida, som ändå kom i mål på suveräna tiden fyra timmar och en minut.

Men Frida har gjort mer i sitt yrkesliv än intervjuat världsstjärnor och maratonlöpare. När hon bytte kanal fick hon frågan om hon ville programleda Vinnarskallar; ett slags Mästarnas mästare för idrottare med funktionsvariation som sändes förra våren.

– Jag hade ingen naturlig koppling till parasport, utan var väl mer normalt intresserad när det vara Paralympics och sånt. Men här fick jag möjlighet att under några veckor leva med dessa underbara människor. Det gav mig så mycket. Jag fick nya perspektiv på tillvaron, på livet, och fick äran att träffa ett antal människor som brann så mycket, som hade sådan vilja och sådan positiv inställning till livet, säger hon, och fortsätter:

– Jag ska fasen inte klaga. Aldrig, över någonting. Och gör jag det ska jag skämmas. Här har jag till exempel träffat en människa som gick och la sig på kvällen och vaknade upp nästa morgon och var förlamad från midjan och neråt … Det är där jag numera hittar mina vardagshjältar. Herregud, vilka fantastiska människor!

Valet för Folkspel och Riksidrottsförbundet var därför ganska enkelt, när det handlade om att tillfråga och utse en ambassadör för kategorin Årets Idrottsförening (som denna gång ska premiera idrottsföreningar som har inkluderat parasport i sin ordinarie verksamhet).

– Jag känner mig otroligt stolt över att få vara med och lyfta parasporten. Det är klart att alla parasportare som kan ska in i det vanliga föreningslivet. För det, föreningslivet, är något som vi i Sverige ska vara väldigt stolta över. Det är något av det finaste och mest genuina som vi har. Tänk alla ideella människor som gör så mycket, som kokar kaffe och säljer lotter och kritar linjer och spolar isar och allt möjligt annat, säger Frida.

 

Du har ändå jobbat på absolut världsstjärnenivå i massa år, varför tycker du så?

– Jo, för ju närmare jag kommit de allra största stjärnorna, desto mer har de berättat. Och många, väldigt många, väljer att lyfta fram tränaren eller ledaren eller funktionären som betydde så mycket för dem när de var unga. En hel del av dem kommer från ganska enkla förhållanden, där allt inte var självklart. Men idrotten gav dem något, en väg ut och upp.

 

Vad är idrott egentligen, för dig?

– Glädje och gemenskap. Att människor oavsett bakgrund och med olika förutsättningar kan träffas, göra saker gemensamt – och lyckas. Eller ibland också misslyckas, vilket man måste göra också. Och att alla, verkligen alla, ska vara välkomna och behandlas lika. 

 

FAKTA

Namn: Frida Nordstrand.

Ålder: 39 år.

Bor: Almuñécar, Spanien, och Stockholm.

Familj: Sambo och en sjuårig son.

Gör: Reporter och programledare på TV4/CMore.

Aktuell: Som ambassadör för Årets Idrottsförening; en kategori inom Årets Eldsjäl som samarrangeras av Folkspel och Riksidrottsförbundet.