Folkspel

Hela idrottsrörelsen prisas

Att den står för en enorm samhällsnytta är något Folkspel alltid lyfter fram och vill bidra till. Nu kommer ytterligare ett bevis på den kraft som ett stort antal ideella ledare medverkar till. Idrottsrörelsen tilldelas 5i12-rörelsens pris 2019.

 Följ oss på Instagram. Tillsammans gör vi Sverige bättre.

  

1988 grundades 5i12-rörelsen i Härnösand. Organisationen arbetar för att motverka främlingsfientlighet, rasism och propagera för allas lika värde.

Varje år och i början av december utses en pristagare. Dessutom genomförs en manifestation i riksdagen 5 december.

I år går utmärkelsen till en folkrörelse som ideella Folkspel gärna lyfter fram som den största och viktigaste vi har för samhällsnyttan.

Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU utbildarna, talar för många då denne på RF:s hemsida säger:

– Stort tack ni nästan en miljon ideella idrottsledare som varje dag möter barn, unga och vuxna i hela landet. Ni gör skillnad och det här är ert pris.

Eriksson tar emot priset tillsammans med representanter från idrottsrörelsen. 

Motiveringen från 5i12-rörelsen lyder enligt följande:

”5i12-priset 2019 går till Idrottsrörelsen i Sverige för det stora ideella folkrörelsearbete som görs för både vuxna, barn och ungdomar. Med sin stora omfattning med nästan 2,5 miljoner utövare och nästan en miljon ideella ledare i 20 000 föreningar intar idrottsrörelsen en särställning i vårt samhälle. Idrotten har i hela sin organisation på ett medvetet och positivt sätt utvecklat en värdegrund för människors lika värde, möjligheter och rätt, och mot främlingsfientlighet och rasism. Idrottsrörelsen har också en stor betydelse för folkhälsan och är ett utmärkt exempel på civilsamhällets betydelse. Därför går 5i12-priset 2019 till hela idrottsrörelsen, ingen nämnd och ingen glömd."