Folkspel

Idrotten får inte bli en klassfråga

Under de senaste tio åren har Luleå FC märkt att det blivit färre och färre som idrottar. Klubben var tvingade att göra något. Det första som gjordes var att ta bort medlemsavgiften. – Medlemsavgifter eller träningsavgifter kan vara ett hinder, och ingen ska behöva välja bort föreningslivet av ekonomiska skäl, säger Mats Nilsson.

 

 Följ oss på Instagram. Tillsammans gör vi Sverige bättre.

 

Barn- och ungdomsverksamhet

Luleå Football Club vill så mycket mer än vad namnet rymmer. Efter 25 år i klubben har kanslisten/konsulenten Mats Nilsson fått en nytändning.

– Vi är öppna för allt och inte rädda för att testa något. Funkar det så funkar det, och då fortsätter vi. Vi är en förening, och det spelar ingen roll vilken verksamhet vi har. Det viktiga är att vi har verksamhet som är bra för barn och ungdomar. Sen om de vill fortsätta dansa eller om de kommer över och spelar fotboll, det har ingen betydelse, säger Mats Nilsson.

Tillsammans med klubben vill Mats erbjuda vettig och avgiftsfri verksamhet. Ett första steg var att Luleå FC för ett antal år sedan valde att lägga ner sina seniorlag – som bröst ut och drevs vidare i två samarbetsföreningar. Allt för att skydda ungdomsverksamheten.

– Ju högre upp i seriesystemet lagen når desto mer kostar det. Vi ville inte riskera att våra ungdomar drabbades av att vi samtidigt skulle finansiera dam- och herrlag.

Klubbens viktigaste uppgift och driv är fotbollsskolan, som alltid varit gratis för deltagarna. År 2017 bestämde klubben att all verksamhet skulle vara avgiftsfri.

– Vi sa till våra äldsta fotbollskillar att de fick sälja lite julkalendrar och julbingolotter och så såg vi det som medlemsavgift.

 

Avgiftsfritt

Att ta bort alla avgifterna var viktigt:

– Medlemsavgifter eller träningsavgifter kan vara ett hinder, och ingen ska behöva välja bort föreningslivet av ekonomiska skäl. 

En annan sak var utbudet av aktiviteter. 

För ett år sedan började föreningen testa nya grepp för att få fler till föreningslivet. De startade innebandy och andra bollidrotter.

Nästa verksamhet blev FC Boll & Lek för barn mellan tre och sex år.

– Vi gick ut till en förskola och frågade om vi fick bjuda in till detta. Det fick vi eftersom aktiviteten var avgiftsfri. Det tog inte många dagar innan gruppen var full.

Luleå FC:s kontaktnät öppnade möjligheter att starta olika nya verksamheter.
En mamma i ett av fotbollens yngsta pojklag kom och sa att hon kände en tjej som vill köra dans.

"Dans?", svarade Mats Nilsson. "Ja, varför inte? Absolut!"

– Så i år har vi startat tre dansgrupper för barn. Tjejen som är dansledare är från Filippinerna och fantastiskt bra, en sjukt positiv ledare!

 

Men hur har föreningen råd med alla dessa aktiviteter utan avgifter?

– En del finansieras av lottförsäljning, men framförallt är vi beroende av sponsorer. Jag och Jörgen Andersson som var med och startade Luleå FC är ute hos företag och säljer sponsring. Eller rättare sagt så erbjuder vi samarbeten för att ta hand om barn och ungdomar i Luleå. Vi vill kalla det vi gör för samhällsnytta. För, ärligt talat, hur många blir elitspelare? Det vi vill är att få fram bra samhällsmedborgare.