Folkspel

Lotta Engberg: ”Det händer att mina döttrar skäms jättemycket för mig”

Lotta Engberg har mött många eldsjälar. – Man törs inte ens tänka på hur det skulle varit om föreningslivet inte fanns. Det betyder så otroligt mycket för så många, säger hon. Och i höst tänker hon själv utbilda sig till god man.

Hon har varit konferencier för eldsjälsgalan flera gånger – och sedan i vintras har Lotta Engberg varit inhoppande programledare för Folkspels populära BingoLotto.

– Tack vare de här jobben har jag fått träffa personer som verkligen har varit hjälpta av ett fungerande föreningsliv. Och det är inte bara i idrottsföreningar. Jag tänker till exempel på en liten flicka som hade ett medfött hjärtfel. För henne var stödet från Hjärtebarnsfonden helt avgörande. Det gav henne också chansen att träffa andra i sin egen ålder med liknande erfarenheter.a

Vad tycker du kännetecknar en eldsjäl? – En glöd. Det kan handla om fotboll, handboll, pingis eller om sjuka barn, men eldsjälen har en glöd för att hjälpa. Och det är en person som tar sig tid till det här. Många gånger är det enklare att inte ta sig tid. I samband med Eldsjälsgalan har jag sett vilket viktigt arbete de här människorna gör och hur mycket de engagerar sig. Inte bara de som vinner förstapriset, utan även de som blir tvåa och trea, och många fler än så förstås.

Hur har det varit att göra tillfällig comeback på BingoLotto den här säsongen? – Verkligen jätteroligt. Jag har gjort tillfällig comeback många gånger nu. Jag älskar att vara springvikarie på BingoLotto.

Kan du berätta om några enskilda starka minnen från åren med BingoLotto? – Jag minns när jag hade jobbat några månader och hade pratat med en tjej i Alingsås som vunnit en miljon i sändning. Då ringde jag faktiskt upp henne privat efter en vecka, bara för att verkligen höra att det var sant. Vinner verkligen människor så här mycket pengar? Hon var 19 år och sjukpensionär, berättar Lotta Engberg och fortsätter:

– Och jag känner jag starkt för Gunvor som vann en medelhavskryssning. Gunvor miste sin man Börje i december, som hon varit gift med i 60 år. På nyårsaftonen därefter satt hon ensam och spelade BingoLotto – och vann en medelhavskryssning. Hennes dotter övertalade henne att åka på kryssningen och hon blev jätteglad för det.

17 juni är det säsongsfinal och färdigjobbat på BingoLotto för den här gången. Lotta Engberg utesluter inte att det kan bli nya inhopp i framtiden.

Men först väntar som vanligt en lång sommar med ”Lotta på Liseberg”.

Varför tror du att så många gillar allsång? – Det är chosefritt. Det är kul att göra saker tillsammans, och musik är väldigt befriande. När man sjunger en glad sång så blir man gladare. Om det är en stillsam känslomässig låt så ökar den känslan och blir ännu starkare av att man sjunger tillsammans. I allsångsformen delar man känslorna och upplevelsen med många andra, och det tror jag att vi behöver.

Hur viktigt är det för dig att sjunga – förutom att det är ditt yrke? Kan du tänka dig ett liv utan att sjunga? – Nej, nej, nej. Du måste stoppa in en kon i munnen på mig för att få mig att inte sjunga. Mina döttrar har alltid varit väldigt snälla mot mig, men det här är en sak som gjort att de ibland skäms för sin mamma. Att jag sjunger lite var som helst utan att jag är medveten om det. Då säger de ibland: ”Tyst, mamma!”

Jag förstår dina döttrar… – Ja, haha, här går Lotta Engberg runt på stan och sjunger, liksom…

I höst ska Lotta testa något helt nytt. Hon tänker utbilda sig till god man.

– Jag jobbar i långa perioder intensivt med musik och underhållning. Det är jätteroligt, men det är också viktigt för mig att se att det finns en annan värld runtomkring. Bland annat därför har jag pluggat olika saker. För något år sedan gick jag en kurs i bokföring. Jag har tagit jägarexamen för att förstå naturen bättre. Jag skaffade alla körkort, för lastbil och buss och så vidare. Nu känner jag att det här med god man skulle vara intressant.

Vad är det som lockar med att bli god man? – Att hjälpa andra människor på något sätt, men också att lära sig mer om hur samhället fungerar. Jag har varit lyckligt lottad som egentligen aldrig har behövt Försäkringskassan. Men nu vill jag lära mig om den och andra samhällsfunktioner för att kunna hjälpa människor som kanske inte klarar sig på egen hand.