Folkspel

Sju miljarder kronor till svensk fotboll

Sedan starten 1991 har fotbollsverksamheten i förenings-Sverige fått sju miljarder via ideella Folkspels produkter. – En oerhört stor summa pengar som haft enorm betydelse för många klubbar, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i SvFF (Svenska Fotbollsförbundet).

 Följ oss på Instagram. Tillsammans gör vi Sverige bättre.

 

Flera miljoner per förening 

Svenska Fotbollförbundet verkar för såväl elit som bredd. Deras uppdrag är att bidra till att Sverige internationellt är så konkurrenskraftigt som möjligt på dam- och herrsidan. Men också att den största aktören inom den svenska idrottsrörelsen på bred basis kan erbjuda en tilltalande verksamhet.

Genom åren har Folkspel bidragit med sju miljarder till fotbollen i Sverige. Med de 2 500 klubbar som är aktiva innebär det ett snitt på 2,8 miljoner per förening. 

Inte minst har det överskott ideella Folkspel delat ut varit till nytta för ungdomsfotbollen, för den verksamhet som präglar landets största idrott sett till utövare.

– Oaktat vilken aktivitet det handlar om – i det här fallet fotboll – kan vi konstatera att en sund och meningsfull fritid gett många unga flickor och pojkar en aktiv fritid som också gjort dem till goda samhällsmedborgare med värderingar som de i sin tur kommer att föra vidare, säger Karl – Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet och fortsätter:

– Det överskott som Folkspel bidragit med genom åren skapar självklart förutsättningar att utbilda ledare, det ger möjligheter att uppdatera material och utrustning, det kan vara avgörande för att anställa personal, erbjuda faciliteter som klubbhus och så vidare.  I en del fall till och med vara avgörande för den enskilda föreningens överlevnad. 

 

Barn och unga i rörelse

Hans Sahlin är vd på Folkspel och med en bakgrund som styrelseledamot inom föreningslivet:

– Vi är en ideell organisation utan några privata vinstintressen. Vårt enda uppdrag är att genom våra produkter kunna dela ut så stort överskott som möjligt till föreningslivet i Sverige. Fotbollen är den idrott som lockar flest utövare och därmed också störst antal eldsjälar. Att konstatera att vi genom åren bidragit med sju miljarder känns självklart oerhört tillfredställande. Vi är oerhört stolta över de framgångar som vi levererar, det skapar ett intresse, engagemang och återväxt. Men framförallt vill vi bidra till att så många som möjligt erbjuds att delta, att få välkomnas i ett sammanhang och att få rättighet till den aktiva fritid som alla barn och ungdomar ska erbjudas.