Folkspel

Succé för Ge bort till sport!

29 ton sportutrustning! GeBortTillSport-dagen 2017 blev något utöver det vanliga. – Jag är chockad, säger initiativtagaren Ida Björnstad.

För två år sedan drog TV4-profilen Ida Björnstad igång GeBortTillSport-projektet för att barn och unga skulle ges möjlighet att idrotta oavsett ekonomiska förutsättningar.

I fjol samlades totalt 9 ton sportutrustning in.

Nu skedde mer än en tredubbling – totalt 29 ton sportutrustning skänktes runt om i landet. Många tusen svenskar passade på att rensa vinden och garderoberna på oanvänd sportutrustning med allt från golfklubbor, skridskor, fotbollsskor och skidor till inlines, cyklar, olika racketar, långfärdsskridskor och snowboards.

– Jag är chockad över resultatet – men det var också 29 ton svar på att vi gör något som berör och engagerar, säger Ida Björnstad.

Insamlingen ägde rum på 57 orter runt om i landet där Fritidsbanken har sina lagerlokaler – och från och med nu kommer den att finnas tillgänglig för gratis utlåning i 14 dagars-intervaller.

– Att svenska folket är givmilt visste vi redan – hela vår verksamhet bygger på det. Men under GeBortTillSport har man verkligen överträffat våra förhoppningar med råge. Nu ska vi ta hand om den utrustning som har samlats in och se till att den kommer till användning genom att låna ut den gratis, säger Henric Byström, kommunikationsansvarig på Fritidsbanken.

Bakom GeBortTillSport står initiativtagaren och TV4:s före detta programledare Ida Björnstad tillsammans med TV4, Fritidsbanken och Folkspel.

Fritidsbanken är en ideell organisation som drivs utan kommersiella intressen. Verksamheten bygger på lokalt och långsiktigt engagemang och finns sedan starten 2013 etablerade över hela landet.

Genom att ta tillvara på och låna ut alla form av sportutrustning främjar Fritidsbanken ökad spontanidrott, hälsa och välbefinnande samt ett mer hållbart samhälle genom återbruk. Allt är gratis och alla får låna utrustningen i 14 dagar. www.fritidsbanken.se