Folkspel

Vi ger bort till sport

Nu är det återigen dags att samla in sportutrustning för allas rätt till idrott. Den 10 september arrangeras GeBortTillSport-dagen, en nationell insamling på ett 50-tal orter runt om i landet. Dessutom auktioneras svenska idrottsstjärnors prylar ut på Tradera där intäkterna oavkortat går till ett nyinstiftat GeBortTillSport-stipendium. – För att citera en svensk förbundskapten "Tillsammans är vi starka - tillsammans är vi jäkligt starka". Det här är en dag då vi alla kan skapa ett mer hållbart och inkluderande samhälle, säger Ida Björnstad, initiativtagare.

Nio ton sportutrustning fick nya användare, och tusentals barn och ungdomar möjlighet att testa på sin favoritidrott, när GeBortTillSport initierades 2015 av TV4:s Ida Björnstad. Nu är det återigen dags att rensa vinden och garderoben på oanvända sportprylar. Den 10 september bjuder TV4, Fritidsbanken och Folkspel in till GeBortTillSport-dagen - en nationell insamlingsdag där oanvända sportprylar får flytta hem till nya utövare för att så många som möjligt ska få idrotta.

 - Det borde vara en självklarhet för alla människor att få idrotta - men idag är det dessvärre allt för många som står utanför idrottsrörelsen - och det vill vi ändra på. Folkhälsa, gemenskap, glädje och integration - idrotten står för en oerhört viktig funktion i samhället, säger initiativtagaren och TV4-medarbetaren Ida Björnstad.

Insamlingen sker på ett 50-tal orter, från Jokkmokk i norr till Trelleborg i söder och all utrustning som samlas in skänks till Fritidsbanken. Därefter finns den tillgänglig för gratis utlåning hos lokala Fritidsbanker.

Under förmiddagen den 10 september sänder TV4 direkt från en av insamlingsplatserna, Hagaparken i Stockholm, där Idrottens dag samtidigt äger rum. Det bjuds också på nedslag från Karlstad under ledning av Ack Värmland-profilerna Björn Starrin och Johan Östling.

 - För oss på Fritidsbanken innebär samarbetet med TV4 och GeBortTillSport en stor möjlighet. Det ger oss utrustning som vi sedan kan låna ut gratis och uppmärksammar även fördelarna med lån och återbruk som en väg till en mer aktiv fritid. De flesta har sport- och fritidsprylar hemma som aldrig används. Med GeBortTillSport kan den komma till användning igen istället för att ligga hemma och samla damm, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken.

Svenska idrottsstjärnor såsom Charlotte Kalla, Zlatan, Sarah Sjöström, Börje Salming, Peder Fredricson och även TV4-profiler som Tilde de Paula Eby, Peter Jihde och Niklas Wikegård har dessutom skänkt sin egen idrottsutrustning eller aktiviteter som auktioneras ut på Tradera från den 3 september. Auktionsintäkterna går till ett nyinstiftat GeBortTillSport-stipendium där TV4 i samarbete med Folkspel stöttar initiativ som främjar alla barn och ungdomars möjlighet till idrott.

- Folkspel har i 25 år gett hela sitt överskott, från sina spel- och lotteriprodukter, på 16 miljarder kronor till svenskt föreningsliv och det är en självklarhet för oss att fortsätta. GeBortTillSport är ett viktigt och bra initiativ som visar hur man praktiskt och med engagemang kan ge ännu fler människor möjlighet att idrotta, säger Carina Olofsson, ansvarig projektledare på Folkspel.

Bakom GeBortTillSport står initiativtagaren och TV4:s före detta programledare Ida Björnstad tillsammans med TV4, Fritidsbanken och Folkspel.

Om GeBortTillSport:

Under 2015 initierade Ida Björnstad GeBortTillSport tillsammans med TV4, för att barn och unga ska få möjlighet att idrotta oavsett ekonomiska förutsättningar. Bakgrunden var att Ida bestämde sig för att ge bort sin skidutrustning efter att hon genomfört tjej-Vasan. Hon vill ge en ung skidåkare den chans hon aldrig själv fick på grund av att idrottande är dyrt. Närmare nio ton sportutrustning samlades in och delades ut till behövande barn och ungdomar. Dessutom skänkte flera av Sveriges främsta idrottsprofiler sin egen idrottsutrustning som auktionerades ut på Tradera. Auktionsintäkterna på 500 000 kronor gick oavkortat till Rädda Barnens projekt High Five-projekt. www.tv4.se/geborttillsport

 

Om Fritidsbanken:

Fritidsbanken är en ideell organisation som drivs utan kommersiella intressen. Verksamheten bygger på lokalt och långsiktigt engagemang och finns sedan starten 2013 etablerade över hela landet.

Genom att ta tillvara på och låna ut alla form av sportutrustning främjar Fritidsbanken ökad spontanidrott, hälsa och välbefinnande samt ett mer hållbart samhälle genom återbruk. Allt är gratis och alla får låna utrustningen i 14 dagar. www.fritidsbanken.se

Här hittar du alla orter som ni kan lämna in er sportutrustning på:

 Stockholm

10/9: Hagaparken

20/9: Farsta

Örebro

25/9: Örebro

 Västmanland

30/9: Västerås

Blekinge

25-30/9: Karlshamn, Olofström, Sölvesborg, Ronneby, Karlskrona

Norrbotten

9/9: Piteå

10/9: Luleå, Kalix, Jokkmokk

Jämtland-Härjedalen

1-2/9: Strömsund

Dalarna

10/9: Vansbro 

Skåne

29/9: Kristianstad

Gävleborg

30/9: Gävle

Västerbotten

Turné i september

Östergötland

7/10: Linköping

Gotland

2/8

8/9

10/9