Folkspel

Vinnarna av Årets Eldsjäl 2020

Vi har den stora äran att 2020 hylla ett antal välförtjänta eldsjälar och pristagare. Även om vi tyvärr inte fick hylla årets värdiga eldsjälar med en egen gala, ska vi med stolthet givetvis lyfta fram årets vinnare i de olika kategorierna samt tacka övriga finalister. Se hela programmet här: 

 

 

Vinnare av Årets Eldsjäl 2020

Årets stora vinnare heter Sofia Nybom, som för ett antal år sedan startade basketverksamhet för barn och ungdomar med autism. För sitt arbete och sitt engagemang i AIK Baskets Stars har Sofia tilldelats Årets Eldsjäl i kategori Inkludering samt utsetts till Årets Eldsjäl alla kategorier med följande motivering:
”Sedan 1 januari 2020 är FN:s barnkonvention lagstadgad i vårt land. I den står bland annat att läsa att alla barn har rätt till liv och utveckling. En självklarhet kan tyckas, men som nu också fått en tyngd och bäring ingen får bortse från. Sedan finns det enskilda eldsjälar som sedan många år tillbaka tagit fasta på det som borde vara fundamentalt även utan stöd i lagboken.
Som med öppna ögon förstått att fylla allas behov av inkludering och rörelse.
Som med lust och engagemang skapar glädje och ett socialt samspel.
Som ser till att förena A och B. 
Eller autism och basket.
Årets Eldsjäl alla kategorier heter Sofia Nybom, grundare av AIK Basket Stars.”

Utöver den stora äran fick Sofia ta emot 25 000 kronor för egen del, 50 000 kronor till sin verksamhet samt en ny bil, T-ROC, från Volkswagen.

 

Övriga vinnare 2020

Förutom Sofia Nybom finns fler vinnare att lyfta upp i våra övriga kategorier. 

 

Kategori Hälsa

Louise E Chatteli blir Årets Eldsjäl för sitt initiativ Tillsammans med sin fyrfota vän, hästen Hannibal, vårdar hon det friska hos sjuka barn genom sitt besök på sjukhus

Utöver den stora äran får Louise 10 000 kronor för sin finalplats, 15 000 kronor ytterligare för slutsegern samt 50 000 kronor att använda till ett projekt inom sin verksamhet.

 

Kategori Ledare

2020 går utmärkelsen till Wolfgang Biedron i Sundsvall. Denne får priset för sitt outtröttliga engagemang inom judosporten. Det som dels innefattar att hela tiden utveckla verksamheten, men också att ge alla som vill vara med plats och uppmärksamhet.

Wolfgang får 10 000 för sin finalplats, 15 000 för kategorivinsten samt 50 000 kronor att använda i sin verksamhet.

 

Kategori Årets Idrottsförening

Utmärkelsen, som är ett samarbete mellan Folkspel och Riksidrottsförbundet, hade 2020 som kriterie att i sin ordinarie verksamhet inkludera parasport.

Det gör Jönköping Curling Club på ett föredömligt vis och tilldelas därför priset samt totalt 65 000 kronor (15 000 för finalplatsen och 50 kronor för slutsegern) i stipendium.

 

Årets Specialpris

Med Årets Specialpris vill Expressen och ideella Folkspel lyfta fram personer, föreningar eller organisationer som står upp för ett bättre och inkluderande samhälle, som öppet försvarar grundläggande värderingar i form av jämställdhet och alla människors lika värde oavsett ursprung, religion, kön, och sexuell läggning samt individer som lyfter upp andra och angelägna frågor, vilka är relaterade till föreningslivet.

2020 tilldelas det före elitspelaren i ishockey, Jonathan Hedström, med följande motivering:

” Jonathan Hedström får ta emot utmärkelsen Årets Specialpris från Expressen och Folkspel för det mod han visat efter elitkarriären som ishockeyspelare. Detta genom att förmedla sin historia om ett liv många unga drömmer om, men som ibland är långt ifrån en sund tillvaro. Det som handlar om lögner, förnekelse, tvångsbeteende, tappad kontroll, psykisk misshandel och om att till varje pris komma till spel. Det som handlar om att sätta på sig en mask, om att aldrig visa sårbarhet, att alltid leva upp till den hårda killen som både gav och tog.

”Jonathan Hedström får Årets Specialpris för att han i dag vågar berätta, för att hjälpa andra, för att motverka de osunda ideal och djupt rotade normer som också är en del av elitidrott. Detta genom att dela med sig av sina erfarenheter till unga ishockeyspelare, föreningslivet, skolor och företag.
Genom att stå upp.
För sig själv och andra.”

Folkspel vill avslutningsvis tacka alla ledare och föreningar som varit nominerade, alla eldsjälar i vårt land som ser till att möjliggöra vårt fantastiska föreningsliv och alla ideella organisationer.

Nu drar vi redan i vår igång med Årets Eldsjäl och Eldsjälsgalan inför 2021.