Anna och Emil Jönsson Haag

emil-anna-jonsson-haag-819x478-folkspel.jpg

Ett äkta skidåkarpar med olympiska medaljer, bragdguld, världscupvinster, svenska mästerskap och ett antal andra framgångar i längdspåren.

I dag bland annat goda ambassadörer för Folkspel.

 

Föreningsresan Anna och Emil 

Under hösten 2020 har de varit ute på en lång föreningsresa i vårt avlånga land för att lyssna, lära och inspirera de föreningar och organisationer de båda träffat. 

I föreningar som gett dem förutsättningar. I miljöer där de fått ta del av de många ideella insatser och värderingar som präglar en unik rörelse. I klubbar och organisationer som vi tar för givna, men där det inte skulle fungera utan ett enormt arbete i det tysta. 
Anna och Emil Jönsson Haag vet helt enkelt vad föreningslivet betyder och hur viktigt det är för samhällsnytta, för fysisk och psykisk hälsa, för inkludering, integration och gemenskap.
För att dessutom belysa vilken bredd som finns, hur viktiga eldsjälar är, hur en ung talang ser på framtiden, vilken roll ekonomin spelar och inte minst spegla tillståndet då en pandemi vänt upp och ner på allt, har de under hösten varit ute på en Föreningsresa.
Som gett perspektiv, insikt, lärdomar och nya erfarenheter.
– Man inser mer och mer vad föreningslivet betyder för Sverige i stort, för människor i alla skeden i livet, där alla kan finna en tillhörighet och ett sammanhang i livet. Och för vissa blir det till och med ett syfte i livet i stort att få vara en del av en förening, säger Anna och får medhåll av Emil:
– Föreningssverige handlar inte bara om idrott och prestation, det handlar om tillhörighet, delaktighet och att få utlopp för sin kreativitet och glädje oavsett vad de gör eller vilken typ av förening de tillhör.

Som att exempelvis ta ton tillsammans.
– Att få sjunga med kören Salt fick oss att inse att man kan få endorfiner utan att ta ut sig till max eller ens ta i fysiskt. Det var ett glädjerus att få vara en del av något så vackert och känslan när allt stämde. Magi, fortsätter Anna.
En annan sak ett äkta skidåkarpar blivit stärkta i under resans gång är betydelsen av alla de vardagshjältar som verkar utan att synas, som finns till för andra, men som tyvärr förefaller bli allt färre till antalet.
Emil:
– Eldsjälar verkar tyvärr vara ett utdöende släkte och ju mer vi tänker på det, desto mer förstår vi vad viktiga dessa är för att fortsätta ha ett förenings-Sverige som vi har idag. Vi hoppas verkligen att vi kan finna nya sätt att fortsätta få det engagemanget av privatpersoner även i framtiden, som brinner för föreningarna och allt vad det innebär.

Se Föreningsresan här

 

Lev, njut, träna

Förutom uppdraget som ambassadörer för Folkspel så är Anna och Emil aktuella med en ny träningsbok, som heter Lev, njut, träna. 

 

Om äkta skidparet Jönsson Haag

Anna Jönsson Haag 

Född: 1986.
Familj: Maken Emil, sonen Harry, 1 år.
Moderförening: IFK Mora.
Övriga klubbar: Anna & Emil Sportklubb.

Meriter:
Olympisk mästare i stafett 2014.
Svenska Dagbladets bragdmedalj 2014.
Tre OS-silver (Skiathlon 2010, sprintstafett 2010, stafett 2018).
Fyra VM-medaljer i stafett. 
Två individuella pallplatser i Världscupen.
Sju SM-guld.

Emil Jönsson Haag 

Född: 1985.
Familj: Makan Anna, sonen Harry, 1 år.
Moderförening: Årsunda IF.
Övriga klubbar: IFK Mora, Anna & Emil Sportklubb.

Meriter:
Olympisk silvermedaljör i sprintstafett 2014, olympisk bronsmedaljör i sprint 2014.
VM-silver I sprintstafett 2013, VM-brons i sprint 2011.
13 segrar i Världscupen.
Totalvinnare i sprintvärldscupen 2009/2010.

Tillbaka till våra vänner