Simon Sundström

Många föräldrar tränar sina barn som knattar, men långt ifrån alla får se dem vinna bronsmedaljer i EM. Medeldistanslöparen Simon Sundström, ny ambassadör i det fördjupade samarbetet mellan Folkspel och Svensk Friidrott, tackar mamma och tränare Malin för sina fina resultat.
Alla framgångar betyder lite extra tack vare mamma, att jag har nått dem tillsammans med någon som står mig väldigt nära, säger han.

Friidrottaren Simon Sundström är ambassadör för Folkspel.

Är man uppvuxen på Lidingö springer man Lidingöloppet, så är det bara. För Simon Sundström, som sprang sitt första lopp när han bara var sju år blev det emellertid mer än bara en kul grej.

– Jag kände direkt att jag tyckte att det var roligt, och att jag var duktig på det.

Så Simon började i en friidrottsgrupp, och som många andra föräldrar signade hans mamma Malin Sundström upp för att träna knattarna. Men till skillnad från många andra föräldrar blev Malin kvar i sporten tillsammans med Simon.

– Från tolvårsåldern blev min träningsgrupp mer av en löpargrupp, och samtidigt som jag och de andra utvecklades mer och mer som idrottare gick Malin tränarprogrammet och utvecklades som tränare.

Målet är att nå toppen om inom fem år

Tillsammans har de tagit Simon till riktigt bra resultat: SM-guld, brons på U23-EM och nya personbästa varje år. Men målet har aldrig varit att vara bäst just nu, utan planen är att nå toppen någon gång när Simon är mellan 25 och 30 år.

– Det kanske kan låta lite som önsketänkande, och med tanke på hur bra det går just nu kanske man borde stanna upp och uppskatta det här istället för att tänka att jag bara har börjat. Men å andra sidan är den här långsiktiga planen anledningen till att jag har haft kvar motivationen hela tiden och faktiskt blir lite bättre för varje år.

Det är tränaren som ser helheten

Gnistan finns helt enkelt kvar, ingen utbrändhet tar bort lusten till träning, och den breda idrottsbakgrunden med både fotboll, friidrott och dans gör att kroppen tål all den träning, alla de mil varje vecka, som löpningen kräver för att nå toppen. Men vad är det som gör att en talangfull 23-åring med bra resultat i bagaget orkar tänka så långsiktigt?

– Det är min tränares förtjänst helt och hållet. Det har funnits många tillfällen när jag har känt att jag vill träna mer, men hon är mitt bollplank och den som utformar träningen, och det är också hon som ser helheten och säger stopp när jag själv ibland tänker lite för kortsiktigt.

Simon ser fördelar med mamma som tränare 

Men att ha sin förälder som tränare är inte helt okomplicerat. Simon Sundström berättar att det fanns en period i slutet av gymnasiet när han fortfarande bodde hemma då det faktum att de två både var tränare-adept men också mamma-son var ganska slitigt.

– Jag var skadad i samma veva, och då gick vi varandra på nerverna ibland. Men man lär sig av sådana perioder också, och vi gick starkare ur det.

Dessutom menar Simon Sundström att det finns flera fördelar med att ha sin förälder som tränare.

– Det främsta är att man hela tiden kan ha en kontinuerlig dialog eftersom man känner varandra bra och vet hur man ska kommunicera. Och sen när det går riktigt bra, då känns det extra kul att man har gjort det tillsammans med sin mamma, att man får dela framgången med någon som står en väldigt nära.

Nu är målet för Simon och Malin att fortsätta att utvecklas, och förhoppningsvis ta fler medaljer i internationella mästerskap.

– Sen hoppas jag att jag som ambassadör för Folkspel och Svensk Friidrott ska kunna inspirera ännu fler att idrotta, och att våga utvecklas i en takt som håller i längden.

Läs om våra övriga ambassadörer och vänner.