Sofie Skoog

En klassisk friidrottsunge som hoppade runt i en gympahall. För framgångsrika höjdhopparen Sofie Skoog var idrotten en lek, och nu vill hon som ambassadör för Folkspel jobba för att sport ska vara för alla, oavsett pengar eller bakgrund.
Jag gillar att omge mig med personer som vill göra gott, för ju fler sådana man har omkring sig, desto goare blir livet. Jag tycker att man ska ha kul!

Friidrottaren Sofia Skoog är ambassadör för Folkspel.

 

Att Sofie Skoog drivs av att ha roligt är själva basen för hela hennes idrottskarriär. I värmländska Ekshärad där hon växte upp gick kompisarna på friidrott, och eftersom det var härligt att hänga med vännerna ville Sofie också vara med. När hon blev äldre blev det friidrottsgymnasium i Falun där ledarna såg stor potential i den långa tjejen med de långa armarna.

– De såg mig som en perfekt kulstötare med min långa räckvidd, men jag har alltid tyckt att höjdhopp varit roligt, även om det absolut inte var det jag var bäst på då. Dessutom hade jag två kompisar i Falun som hoppade höjd, och jag är en parhäst som gillar att göra saker tillsammans.

En av Sveriges mest framgångsrika höjdhoppare

Så Sofie fortsatte att hoppa på sidan av. Successivt höjdes resultaten och när hon väl tog studenten och flyttade hem till Karlstad blev det till slut bara höjdhopp. Det var helt enkelt roligast.

– Jag tycker om känslan av att hoppa höjd. Det är något väldigt konkret i att antingen ligger ribban kvar eller trillar den ner.

Idag är Sofie Skoog en av Sveriges mest framgångsrika höjdhoppare med fyra SM-guld, medverkan i flera internationella mästerskap och ett personbästa på 1,94 meter. Nu blir hon också en av fyra ambassadörer för idrottens ideella lotteribolag Folkspel, med stort fokus på att barn ska få idrotta på sina villkor.

– Jag har aldrig suttit still, alltid tyckt om att röra på mig, jag cyklade, lekte, hoppade hage. Och jag testade nog varenda idrott som fanns i Ekshärad, luftgevär, innebandy, längdskidor – you name it. Och så tycker jag att idrott ska vara för barn. De som har drömmen om framgångar, absolut, låt dem satsa på det, men jag tror inte att man ska tvinga fram den hos de andra. Låt det vara variation och blandning och lek, och låt dem idrotta bara för att det är så himla roligt!

Sofie gillar inte orättvisor

Men tyvärr finns det idag många familjer i Sverige som har svårt att låta sina barn ägna sig åt sport för att det saknas pengar.

– Jag har själv tack och lov inte haft det problemet, men jag ser det mer och mer omkring mig och jag känner starkt med de här barnen som inte kan eller får fastän de vill. Jag gillar inte orättvisor, särskilt inte när det drabbar barn.

Idrotten kan göra så mycket

För Sofie Skoog är därför en inkluderande idrottsrörelse där man hittar nya sätt att låta alla barn vara med en viktig fråga. Själv har hon till exempel varit med och stöttat initiativet Fritidsbanken – en verksamhet där barn kan låna utrustning och därmed slippa en av de stora kostnaderna förknippade med sport.

– Jag tycker att det är en så fin tanke, att när jag har vuxit ur något så kan jag lämna in det och så kan någon annan få glädje av det. Det är många duktiga idrottare världen runt som har vittnat om att hjälp med utrustning är något som har betytt jättemycket för dem. Idrotten kan göra så mycket gott när vi hjälper varandra.

Där ser hon också att friidrotten har en viktig roll att spela.

– Jag hoppar höjd, jag behöver ett par spikskor och en tävlingsdräkt. Jag gillar att det inte är en materialsport, att den är extremt jämställd och att det finns plats för alla, för oavsett hur din kropp är byggd kan du hitta en gren som passar dig. Det är häftigt och mångsidigt, ja, jag tror att vi ser ut som hela Sverige.

Läs om våra övriga ambassadörer och vänner.