Niclas Rodhborn

Niclas Rodhborn lägger en karriär till handlingarna – och inleder en ny bisyssla. Åtta år som förbundskapten för tre olika landslag fick räcka. Nu är han ny medlem av juryn i Årets Eldsjäl.

Niclas Rodhborn var en idrottskille i dess sanna bemärkelse. Det var fotboll och hockey som gällde – fram tills den ödesdigra dagen när han var 20 år. Då han bröt ryggen i bilolycka och blev förlamad i benen.

Men han bestämde sig för att kämpa och inledde en andra karriär, som tennisspelare. Den ledde till stora framgångar – och till en 20-årig proffskarriär med världen som arbetsplats. Och den följdes upp av åtta år (2013–2021) som förbundskapten för Sveriges tre olika landslag i rullstolstennis.

Nu jobbar han som föreläsare, som sportchef för Stockholms Rullstolstennisklubb (SRTK), är inkopplad på en del företagsevent – och kryddar allt med något som han verkligen också brinner för.

– Jag har jobbat i drygt tio år nu på Eurosport som tenniskommentator. Jag kommenterar samtliga Grand Slam-turneringar, men också en hel del andra. Det är rena drömjobbet, säger han, och fortsätter:

– Jag spelar fortfarande en del själv, men det är bara för motionens skull. Jag sparrar mot allt från nybörjare till elitspelare.

Du har levt ett helt liv i föreningslivet. Vilken betydelse skulle du säga att det har?

– Alltså, det betyder väldigt mycket för mig, inte minst i min roll i SRTK. Och för Sverige i stort är det väldigt viktigt för folkhälsan.

Vem är din eldsjäl?

– Mina hockey- och fotbollstränare från att jag var sex år till att jag tvingades sluta som 19-åring. Efter att olyckan skedde måste jag lyfta pensionären Jan Hartman. Han har lagt ner sin själ och sitt hjärta i rullstolstennisen i princip varenda dag under 20 års tid. Sedan vi drog i gång SRTK 2018 jobbar jag sida vid sida med honom. Läs mer om Årets Eldsjäl här.

Slutligen, du är med och plockar fram de eldsjälar som ska prisas på nästa års gala. Hur ser du på det?

– Jag blev riktigt glad när jag fick en förfrågan om att vara med i juryn. Det är en ära och ynnest att få vara med och leta fram fantastiska människor som alla borde prisas om det bara hade gått.

 

Fakta

Namn: Niclas Rodhborn.

Ålder: 53 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Är tenniskommentator, sportchef i en tennisklubb samt deltar i en del event och föreläser.

 

Tillbaka till juryn