Martin Ringström, vinnare av Årets Eldsjäl, tillsammans med nominerade Alexandra Uusimäki och Sara Wäsström under Årets Eldsjäls Galakväll 2024

Årets Eldsjäl genom åren

Årets varmaste och viktigaste gala. Årets Eldsjäls Galakväll är en unik kväll där vi hyllar några av landets mest inspirerande eldsjälar och ideella krafter som är själva hjärtat av det svenska föreningslivet. Under drygt tre timmar är det dels fest, glitter och glamour, men framför allt är det en oerhört viktig afton med fokus på eldsjälar. 

Martin Ringström, vinnare av Årets Eldsjäl 2024, visar vinnartecknet
Martin Ringström från Kortedala Basket, vinnare av Årets Eldsjäl 2024

Martin Ringström – Årets Eldsjäl 2024

Med Jan Eliasson som utdelare inledde Martin Ringström galakvällen med att ta emot priset som Årets Eldsjäl i kategori ledare. Ett par timmar senare avslutade göteborgaren aftonen med bli utsedd till Årets Eldsjäl alla kategorier.

Som en av landets främsta basketspelare genom tiderna är 42-årige Martin Ringström van vid att bli hyllad. Frågan är dock om inte statyetten han fick ta emot på Cirkus i Stockholm av Hans Sahlin, vd på Folkspel, och landslagsmålvakten Zećira Mušović är en av de priser som uppskattas mest.

– Tack alla eldsjälar som finns därute. Det är så många som betyg – ska stå betytt så mycket för mig, säger han efter att ha blivit Årets Eldsjäl 2023/2024.

Martin tilldelas utmärkelsen för sitt engagemang för barn– och unga i Kortedala, en stadsdel i Göteborg med mångkulturellt område och med socioekonomiska utmaningar.

Då många före detta aktiva stjärnor väljer att fortsätta i strålkastarljuset har Martin valt att återvända till sina rötter och där bedriva en uppskattad fritidsverksamhet som inspirerar till den sunda och goda vägen i livet.

Utöver äran får Martin Ringström som finalist ett personligt stipendium på 10 000 kronor, ytterligare 15 000 kronor i personligt stipendium för vinsten i sin kategori samt samtstår samt två gånger 50 000 kronor till ett specifikt projekt. 

Motivering:
”Årets eldsjäl står för:
Att ge barn- och unga i en stadsdel med stora utmaningar samma möjlighet som personen ifråga själv växte upp med.

Att skapa kamratskap och trygghet framför individualism och hets.
Att med ödmjukt och lustfyllt ledarskap bidra till fysisk och psykisk hälsa.

Vi ser återkommande stjärnor försvinna från idrotten eller få nya roller i elitsammanhang efter sina karriärer, och blir kvar i strålkastarljuset. Några blir sportchefer på hög nivå, andra experter i media.

Vår eldsjäl en av landets främsta genom tiderna och tidigare Sveriges lagkapten inom sin idrott valde en annan väg.

Den som leder hem.
Den som går tillbaka till där allt började.
Den som är fundamentet i vårt föreningsliv.

Utmärkelsen Årets Eldsjäl 2023/2024 tilldelas Martin Ringström, Kortedala Basket”.

Vinnaren Alexandra Uusimäki tillsammans med Martin Bengtsson under Årets Eldsjäls galakväll 2024

Alexandra Uusimäki – Årets Eldsjäl kategori Hälsa

Dagligen får 20 kvinnor i vårt land beskedet att de drabbas av bröstcancer, något Alexandra Uusimäki själv fick för tio år sedan. Sedan dess har hon kämpat i olika sammanhang för att underlätta tillvaron för de som drabbas och deras anhöriga. Bland annat genom att starta den Göteborgsbaserade bröstcancerföreningen Johanna, där medlemslöftet lyder ”Ingen ska behöva vara ensam med sin bröstcancer”.  

Alexandra är även starkt engagerad i sin kontakt med vården och genom att informera beslutsfattare och politiker. Likaså att hålla sig ajour med nya behandlingar och forskning. Priset delades ut av Martin Bengtsson, författare och före detta  fotbollsspelare.

Utöver äran får Alexandra Uusimäki som finalist ett personligt stipendium på 10 000 kronor, ytterligare 15 000 kronor i personligt stipendium för vinsten i sin kategori samt samt 50 000 kronor till ett specifikt projekt.

Det går att påverka riktlinjer och vårdprogram. Mål och vision är att ingen drabbas av bröstcancer.

Alexandra Uusimäki
Sara Wasström, vinnare av Årets Eldsjäl kategori Hälsa 2024 och Alexander Karim

Sara Wäsström – Årets Eldsjäl kategori Inkludering

Hon brinner för att få fler att friidrotta – inte minst i Stockholms förorter. Med driv, engagemang och en ambition att välkomna alla i idrottsrörelsen har Sara Wäsström, Spårvägen Friidrott, lyckats.

Det handlar till stor del om att skapa trygghet, öka mångfald och möjlighet till en aktiv fritid. Likaså att skapa en plats för alla de som inte känner sig bekväma eller hemma i andra föreningar och sammanhang.

På sikt kan Sara dessutom se nästa Carolina Klüft – eller varför inte Usain Bolt? – komma från Stockholms förorter.

Priset delades ut av skådespelaren Alexander Karim.

Utöver äran får Sara Wäsström som finalist ett personligt stipendium på 10 000 kronor, ytterligare 15 000 kronor i personligt stipendium för vinsten i sin kategori samt 50 000 kronor till ett specifikt projekt.

Som möjliggörare handlar det om ta ansvar, vara normbrytande.

Sara Wäsström
Prisutdelare Sofia Åhman och Anna Iwarsson tillsammans med representant från Örnsköldsviks TK, vinnare av Årets Eldsjälk i kategorin Idrottsförening 2024

Öviks TK – Årets Idrottsförening

2021 startade Öviks TK upp verksamhet för äldre. I dag har ”Tennis på studs” 100-talet efterföljare över hela landet.

För sitt initiativ har föreningen av Folkspel och Riksidrottsförbundet utsetts till Årets Idrottsförening, ett pris de tog emot på Årets Eldsjäls Galakväll.

”Tennis på studs” är en aktivitet för 65-plussare och uppåt och syftar till att erbjuda motion, rörelse, socialt umgänge, nya vänner, trivsel och inte minst att ta de forskning – som visar att styrketräning är extremt viktigt för äldre då muskelmassan avtar med åren – på största allvar.

Årets Idrottsförening är en kategori som varje år skiftar tema och som syftar till att belysa angelägna områden inom idrottsrörelsen. 2024 handlade det om att inspirera till rörelse livet ut.

Priset delas ut av SvT-profilen Sofia Åhman och Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Öviks TK erhåller som vinnare i kategori Årets Idrottsförening 15 000 + 50 000 kronor. 

Tennis på studs innebär låga trösklar och är enkelt för alla.

Hans Jansson, Öviks TK

Årets Specialpris 2024

Hon har vunnit allt som elitutövare. Nu har Charlotte Kalla prisats även utanför längdspåren. Med självutlämnande boken ”Skam den som ger sig” tilldelas hon Årets Specialpris av Expressen och Folkspel.

  Jag tror ju att mina erfarenheter av saker som jag valde att inte prata om under idrottskarriären ändå kan hjälpa till och bryta tabun och normalisera saker. 

Charlotte Kalla är utan tvekan en av våra största idrottsutövare genom alla tider. Men bakom alla framgångar finns dock en annan sida av alla de guldmynt som finns hemma i prisskåpet. I självbiografin ”Skam den som ger sig” berättar Charlotte utlämnade om det pris som betalas i en kvinnas elitkarriär.

– Det kändes viktigt för mig att bidra med det här. Att på det här sättet försöka vara en hjälte på ett annat område. Inte bara genom de idrottsliga prestationerna, säger Charlotte Kalla i en intervju med Expressen.

I boken beskriver Charlotte rädslan att inte kunna få barn då mensen uteblivit eller till och med upphört efter att ha pressat kroppen till – och över – gränsen i jakten på sekunder, placeringar och framgång. Om en inre röst som hela tiden signalerar och hetsar om viktnedgång, att inte tro du är något.

– Det känns så himla viktigt att en grupp tjejer kan få ha det som underlag för en öppnare diskussion runt de här ämnena. Så jag hoppas det blir av.

Årets Eldsjäls galakväll 2024

Årets Eldsjäls galakväll är genomförd. Under två timmars direktsändning i TV4 Play och Sjuan kunde hela svenska folket vara med då landets vardagshjältar hyllades på Cirkus i Stockholm och under ledning av Clara Henry med Michel Tornéus som side-kick.

Det finns uppemot 800 000 ideella ledare och eldsjälar i vårt land. Skulle de avlönas beräknas arbetet årligen vara värt 20 miljarder kronor. Eldsjälar är människor som bidrar till trygghet, gemenskap och glädje. Det som förenar är att de inte har något ekonomiskt vinstintresse och att de inte tänker på sig själva. De tänker på alla andra, förmedlar drömmar, självkänsla och bemötande.

Några utvalda av dem fanns på plats då årets viktigaste gala, Årets Eldsjäls Galakväll genomfördes för 16:e gången. Samtidigt var aftonen en unison hyllning till alla ideella krafter som gör vårt föreningsliv möjligt.

I publiken fanns profiler som Jan Eliasson, Kennet Andersson och Jessica Almenäs. Från scen underhöll Molly Hammar och Peg Parnevik ackompanjerade av Simon Ljungman med band. 

Dessutom var alla anställda på Folkspel på plats vid årets viktigaste gala.

Utöver hyllningar i de olika kategorierna i Årets Eldsjäl, Hälsa, Ledare, Inkludering och Årets Idrottsförening, delades Årets Specialpris, ett samarbete mellan ideella Folkspel och Expressen, ut till Charlotte Kalla, som tog emot utmärkelsen av Petra Jacob, som tilldelades Årets Eldsjäl 2023.

Höjdpunkter från Årets Eldsjäls Galakväll 2024

Vinnare i alla kategorier av Årets Eldsjäl 2023

Petra Jacob – vinnare av årets ledare och årets eldsjäl på årets eldsjäl 2023

Petra Jacob – Ledare & Årets Eldsjäl

Som ledare för Lebi Skol IF förebygger hon psykisk och fysisk ohälsa och ger förutsättningar till ett bättre liv.
Håkan Florin – vinnare av kategori hälsa på årets eldsjäl 2023

Håkan Florin – Hälsa

För sin kamp mot Prostatacancer får Håkan Florin från Karlstad utmärkelsen Årets Eldsjäl i kategori Hälsa.
Henric Löfvenborg – vinnare av kategori inkludering på årets eldsjäl 2023

Henric Löfvenborg - Inkludering

Brinner för att alla ska få vara med och är en stark drivkraft för inkludering och utses till Årets Eldsjäl, kategori Inkludering.
Kristoffer Pilmalm från Qviding FIF – vinnare av årets idrottsförening på årets eldsjäl 2023

Qviding FIF – Idrottsförening

Qviding FIF vann Årets Idrottsförening, ett samarbete mellan Folkspel och Riksidrottsförbundet som i år hade HBTQ tema.
Ebba Årsjö – vinnare av årets specialpris på årets eldsjäl 2023

Ebba Årsjö – Specialpris

I sin karriär inom parasporten och mod att öppet visa sin funktionsnedsättning tilldelades Ebba Årsjö Årets Specialpris.
Sonja Dousa – vinnare av priset Adams Kompis tillsammans med prisutdelare Anette Alsing och Patrick Ekwall under Årets Eldsjäls Galakväll 2023

Sonja Dousa – Adams Kompis

Priset utsågs i samarbete med Stiftelsen Adam Alsings Minne gick till Sonja Dousa.

En jätteära och jag känner mig nästa förlamad. Det här priset är till alla er därute!

Petra Jacobs vinnare av Årets Eldsjäl 2023