Martin Ringström på scen tillsammans med övriga finalister, programledare och prisutdelare under Årets Eldsjäls Galakväll 2024

Årets Eldsjäl

Årets Eldsjäl är en tävling med ett pris instiftat av Folkspel där svenska folket kan nominera sina eldsjälar i kategorierna Inkludering, Ledare, Hälsa och Årets Idrottsförening. Sedan 2008 har Folkspel arrangerat Årets Eldsjäl. Varför? För att ge alla de vardagshjältar och ideella krafter som gör vårt unika föreningsliv möjligt den uppskattning de mer än förtjänar.

Martin Ringström, vinnare av Årets Eldsjäl 2024, visar vinnartecknet

Vinnare Årets Eldsjäl Martin Ringström

Martin tilldelas utmärkelsen för sitt engagemang för barn– och unga i Kortedala, en stadsdel i Göteborg med mångkulturellt område och med socioekonomiska utmaningar.  

Då många före detta aktiva stjärnor väljer att fortsätta i strålkastarljuset har Martin valt att återvända till sina rötter och där bedriva en uppskattad fritidsverksamhet som inspirerar till den sunda och goda vägen i livet.

Se allt från galan här

Kategorier Årets Eldsjäl

Årets Eldsjäl finns i fyra olika kategorier, Inkludering, Hälsa, Ledare och Årets Idrottsförening. Det är du som bestämmer vilka som ska nomineras varje år. Av de nominerade väljer vår jury sedan ut finalisterna i varje kategori. Då är det din tur att rösta på just din favorit. Läs mer om kategorierna här.

Vad händer när jag har nominerat min Eldsjäl?

Då håller vi tummarna för att just din nominering tar sig vidare till juryn som har den svåra utmaningen välja ut finalisterna i varje kategori. Finalisterna blir då kontaktade och får ett besök där de blir intervjuade, filmade och fotograferade. Detta publiceras sedan på folkspel.se. 

När finalisterna är presenterade kan svenska folket rösta fram sin favorit i respektive kategori och vinnarna presenteras under Årets Eldsjäls Galakväll.

Vad kan en eldsjäl vinna?

Varje finalist får ta emot ett personligt stipendium på 10 000 kronor. Den finalist som vinner sin kategori tilldelas ytterligare 15 000 kronor i personligt stipendium, samt 50 000 kronor till ett specifikt projekt. Kategorin Årets Idrottsförening är ett samarbete med Riksidrottsförbundet, och vinnaren av denna kategori erhåller 50 000 kronor i ett stipendium.

Hur utses den slutgiltiga Årets Eldsjäl?

När svenska folket röstat fram vinnarna i Inkludering, Hälsa och Ledare så samlar Årets Eldsjäl ihop en jury som tillsammans utser vem som ska bli Årets Eldsjäl. Vinnaren presenteras i samband med Årets Eldsjäls Galakväll.

Juryikon som symboliserar juryn för Årets Eldsjäl

Juryn för Årets Eldsjäl

Varje år nomineras tusentals eldsjälar av det svenska folket. Juryn har det ärofyllda uppdraget att lyfta fram finalisterna. Sen är det svenska folkets tur att rösta fram Årets Eldsjäl i varje kategori.

Läs mer om juryn

Om Årets Eldsjäl

Årets Eldsjäl har arrangerats av Folkspel sedan 2008 och målet är att uppmärksamma de människor som varje dag lägger ner sin själ i föreningar runt om i landet men som sällan står i rampljuset själva.

Årets Eldsjäl är ett initiativ för att hylla föreningslivets ideella krafter. En varm tävling där du kan nominera en eldsjäl i kategorierna Inkludering, Hälsa, Ledare och Årets Idrottsförening och avslutas med en galakväll året efter.

Ingen eldsjäl är den andra lik. Men de har vissa gemensamma egenskaper. De ger av sin tid och energi för att förgylla tillvaron för andra – utan att kräva något tillbaka. I dessa tider är det kanske viktigare än någonsin tidigare att tillhöra en gemenskap och stimulera såväl psykisk som fysisk hälsa. Dessa eldsjälar finns överallt inom vårt unika föreningsliv.