torsdag 12 maj 2022

Guldgruva – för både lottköpare och Gerdsken

Gerdskens BK.

I över 30 år har han varit ett självklart inslag i butik. Lika länge har denne dragit in pengar till Gerdskens BK. Timo Reinikainen är helt enkelt BingoLotto, Sverigelotten, Färgfemman och Folkspel för invånarna i Alingsås.
– En del kallar mig för guldgruvan, säger den lokala profilen och skrattar.

Hösten 1991 var det premiär för BingoLotto. Sedan starten har föreningslivet i Sverige tjänat över 17 miljarder på att sälja lotter från ideella Folkspel.
En stor del av dem har en man vid namn Timo Reinikainen levererat sedan han fick uppdraget ett par månader efter premiären för snart 31 år sedan.
Varje vecka är han på plats vid ICA Maxi Stormarknad i Alingsås.
Från 08.00 på morgonen till sen eftermiddag.
Varje vecka ser han till att fotbollsföreningen Gerdskens BK får nya välbehövliga tillskott i klubbkassan.
Varje vecka bidrar han med att det finns lottvinnare i det som ibland benämns som potatisstaden och i andra sammanhang får heta caféstaden.
– Hur många jag sålt? Det har jag ingen aning om.
Att det är ett stort antal kan vi dock utgå från.

Bara under senaste verksamhetsåret för Folkspel kunde Gerdskens BK räkna in över tre kvarts miljon – 753 000 kronor – på kontot. Det placerade västgötaföreningen på sjätte plats i landet över vilka som tjänade mest pengar.
– Klart det är oerhört värdefulla tillskott för oss. Vi ska bland annat bygga ut vår klubbstuga med start i höst, säger Lennart Friborg, som är lotteriansvarig i klubben med ett förflutet som kassör 1982–2017.
Han fortsätter:
– Klart Timo är oerhört viktig för oss.

Ett av stadens mest välkända ansikte håller till precis innanför entrén och framför en välsorterad blombutik. Ingen av alla de som ska handla på stormarknaden missar Timo och hans bur. Många stannar dessutom till.
För att visa sitt stöd för föreningslivet, för att uppfylla drömmen om en miljonvinst eller helt enkelt för att prata bort en stund.
– Jag hejar på de flesta som kommer in i butiken. Sedan ska jag inte påstå att jag kan namnen på alla. Många, en del som är ensamma. vill bara snacka lite. Sedan behöver jag inte vifta med lotterna, det vet att jag är här och varför, säger han.
Timo är helt enkelt en vän i veckan. Precis som BingoLotto.
– Jag märker att fler och fler ungdomar köper lotter, det är kul. Det är för dem och alla aktiva barn det här är så viktigt, att erbjuda dem en vettig fritidssysselsättning, gemenskap, kompisar, något att göra.

Naturligtvis har ett antal lyckliga vinnare köpt just sin lott hos Timo. Vid ett tillfälle small det till riktigt ordentligt.
– Det var en kvinna som vann ett stort antal miljoner. Jag brukar själv köpa en lott till varje omgång av BingoLotto och jag vet inte hur många gånger mina söner varit på mig för att jag inte valde just den där lotten.

Timo har passerat 60 med några år – men lär fortsätta att finnas tillhands för såväl Gerdskens BK som lottköpare.
– För evigt, menar pojkarna.
Han säger med ett stort leende att två handikapp präglar en man som kom från vårt grannland i öster i slutet av 70-talet.
– Jag är finne och blyg av naturen.
Okej, blåvit i grund och botten kan vi köpa, men tillbakadragen?
Inte en chans.
30 års erfarenhet av den lottköpande allmänheten i Alingsås sätter alltför många positiva spår.

Läs mer och kom i gång med er föreningsförsäljning här. 

Tillbaka till föreningsliv.