Dags att nominera - nu öppnar Hälsa

måndag 28 juni 2021

I april blev träningsprofilen Sofia Åhman korad till Årets Eldsjäl 2021 inom kategorin Hälsa. Nu slår hon ett slag för alla andra ute i landet som lägger ner tid och energi på folkhälsan.
Jag lovar, det är jättekul att vinna en kategori i Årets Eldsjäl. Därför ska just du nominera din egen eldsjäl, säger hon.

Sofia Åhman vinner Årets Eldsjäl i Hälsa.

Sofia Åhman vinnare av Årets Eldsjäl i kategori Hälsa, 2021.

Hemmagympa med Sofia Åhman 

Sofia Åhman slog igenom på bred front förra våren. När pandemin drabbade Sverige blev hennes dagliga gympapass i tv både sällskap och en nyttig träningsform för många.

– När jag går till gymmet brukar jag säga att jag pensionssparar. Det finns inget bättre sätt att förlänga sitt välmående än att träna, säger hon.

När hon i våras vann kategorin Hälsa i Årets Eldsjäl, som drivs av ideella Folkspel, blev hon både överraskad och väldigt glad. Men säg den lycka som varar för evigt. Kommande vår ska hennes efterträdare utses – och vem blir det som tar över efter Sofia i den här kategorin?

Förbundskapten Torneklint sitter med i den nya juryn 


Från 28 juni till 5 augusti är kategorin öppen för nomineringar – och den är bred och inkluderar såväl fysisk som psykisk ohälsa.

Helt enkelt: Alla som är eldsjälar inom hälsa, ur vilket perspektiv som helst, kan bli nominerad.

– Vi har en helt ny jury som precis har utsett fyra finalister i kategorin Inkludering. De ser väldigt mycket fram emot att få vara med och plocka fram fyra finalister även i kategorin Hälsa. Det är en kategori som känns väldigt viktig i år. Jag vet att det har gjorts massa bra saker ur hälsoperspektiv under pandemi, säger Carina Olofsson, projektledare för Årets Eldsjäl hos Folkspel.

Sofia Åhman:

– I dessa tider med restriktioner och hemmajobb är det lätt hänt att man inte får den där naturliga vardagsmotionen. Men det finns massa enkla övningar som man kan göra hemma i vardagsrummet – och dessutom slipper man någon som tittar på, säger Sofia Åhman, vars tv-program ”Hemmagympa med Sofia” har haft 200 000 tittare i genomsnitt per dag under senaste året.

Hela Sofia Åhmans liv genomsyras av rörelse och träning. Hon har en lång bakgrund som ledare inom volleyboll (där båda hennes barn är landslagsspelare) via Iksu och är utbildad gymnastiklärare.

– Att röra på sig är en mirakelmedicin. Vi blir glada, pigga, minskar stress och slipper smärta. Det höjer livskvaliteten att hålla sig i rörelse. Barn rör alltid på sig och någonstans slutar de. ”Sitt stilla”, säger vi till dem. Det borde finnas fler pingisbord på skolorna i stället för myssoffor. Eller förresten, det behövs överallt, säger hon.