Villastadens IF sålde bingolotter – byggde ny klubbstuga

Villastaden har sett om sitt hus. Drömmen om samlingslokaler för medlemmarna, eget kafé och kontor har blivit sann. Verksamhetsåret 2020/2021 tjänade Villastaden 415 000 på att sälja bingolotter och Sverigelotter, överlägset bäst i hela Värmland.

Kjell Andersson, framför Villastadens IF:s nya klubbstuga
Kjell Andersson, framför Villastadens nya klubbstuga

Försäljningen är avgörande för klubbens överlevnad

Försäljningen som klubben har gjort är såklart en bedrift. Förtjänsten av försäljningen är dock avgörande för att klubben ska kunna ägna sig åt det som dom brinner för – fotbollen! 

– Det är rejäla pengar, men också helt nödvändiga för att vi ska överleva och kunna bedriva verksamheten. Det kostar ju med domare, planhyror, träna i inomhushall vintertid, utrustning och allt runtomkring, säger Kjell Andersson, som varit med i föreningen sedan 1965. 

Han fortsätter: 

– För tre år sedan var det på väg att gå åt pipan för föreningen då jag och två andra gubbar tog tag i det. 

De ställer upp helt ideellt, som man gjorde förr i tiden.

Kjell Andersson
En pojke klädd i orange matchkläder och en fotboll under armen står i en idrottshall, med flera lagkompisar i bakgrunden

Eldsjälar med hjärta för sin förening

Hemligheten bakom lott-succén stavas en grupp handlingskraftiga tidigare spelare, som numera är pensionärer, som tidigare dagligen satt utanför Ica Maxi i Kristinehamn och sålde till förmån för föreningen. Idag hittar man dem utanför Intersports lokaler i staden. 

– De ställer upp helt ideellt, som man gjorde förr i tiden. De brukar samlas på ett kafé, äta frukost och sedan hjälps de åt. Om någon tar en rast finns det alltid någon som tar över, berättar Kjell. 

Ni är en av de bästa föreningarna i landet genom åren på att sälja Folkspels lotter, vilka tips vill du ge till andra klubbar? 

– Vi ser till att använda oss mycket av Folkspels säljmaterial, sedan satsar vi alltid extra när det är månadsfinaler och uppesittarkvällar. Då är våra lag också med och säljer. Sedan jobbar vi väldigt mycket med olika typer av paket, fem Sverigelotter och en bingolott tillsammans brukar vara en populär present som folk gärna köar för att ge bort. 

Ett omklädningsrum med ljusa väggar och grått klinker på golvet med vita matchtröjor upphängda på galgar runt om i rummet

Folkspels lotter la grunden

När föreningen, som bedriver seniorfotboll på dam- och herrsidan samt bollskolor, för ett par år sedan behövde en ny klubbstuga togs inga lån. Klubbstugan kunde finansieras helt av pengar från lotteriförsäljningen och pengarna klubben tjänade på att sälja bingolotter och Sverigelotter. 

– Vi är jättetacksamma för att det varit möjligt. Vår verksamhet är helt ideell, ingen får betalt för att vara med, så det är underbart att vi kunnat finansiera allt så här. Vi äger stugan och marken runtom. Nu när klubbstugan står vacker och fräsch, vet han redan vart närmaste framtidens intäkter ska gå. 

Ska utöka ungdomsverksamheten

Villastadens IF är en målmedveten klubb. Målet med kommande försäljningar är redan klart.  

– Vi håller på att utöka ungdomsverksamheten så att den blir ännu bättre, det är tanken. Nu kan vi köpa in material, västar, koner. Pengarna ska tillbaka till lagen och spelarna. Villastaden vet hur föreningen ser om sitt hus. 

Läs mer om våra lotter och hur du kan stötta föreningslivet. 

 

Mer inspiration- Tjäna pengar till din förening