Vad är det som gör Svenskt föreningsliv unikt?

onsdag 05 april 2023

Svenskt föreningsliv är en viktig del av vårt samhälle. Om du inte har koll på vad varför vårt föreningsliv behövs så kan man enkelt förklara det med att föreningar är en viktig del av svensk kultur och samhälle. Och det är de tack vare de ideella krafterna och medlemmarnas insatser som gemenskap, inkludering och aktivitet skapas via landets alla föreningar.

unikt-svenskt-foreningsliv-819x478.jpg

Vad bidrar svenskt föreningsliv till?

Alla våra olika föreningar bidrar till att människor samlas kring en gemensam passion och intresse, vilket skapar större gemenskap, motverkar ensamhet och i förlängningen också förbättrar vårt samhälle.

Det finns tusentals olika typer av föreningar i Sverige, allt från sportklubbar till musikföreningar och det som ryms däremellan. Och det är en av anledningarna till att svenskt föreningsliv är så unikt - det finns något för alla.

Det finns också en uppsjö av olika föreningsformer, som du kan läsa mer om här.

unikt-foreningsliv-musik-folkspel-819x478.jpg

Den demokratiska kraften och medlemmarnas engagemang

Man brukar peka ut den demokratiska uppbyggnad som kännetecknar svenska föreningar som en av de största anledningarna till varför det är så världsunikt.

Men det är också det stora engagemanget för föreningslivet som utmärker sig. De allra flesta som bor i Sverige har någon gång, på något sätt varit aktiv i någon av alla de föreningar som finns här.

De flesta är medlemmar utan att engagera sig direkt i föreningen, men det är också många som engagerar sig som ledare, styrelseledamot eller på annat sätt bidrar till föreningens verksamhet. Detta leder oss till nästa stora anledning till varför svenskt föreningsliv är unikt; nämligen de ideella krafterna som bär upp det.

Föreningslivet bygger på ideella krafter

Svenskt föreningsliv är också unikt i sättet det är organiserat på. Många av Sveriges alla föreningar är helt och hållet drivna av ideella insatser, vilket betyder att folk arbetar gratis för att skapa en bättre verksamhet och ge tillbaka till sin förening.

Och snacka om att det är en härlig känsla att veta att man är en del av en altruistisk rörelse!

Vad är det bästa med svenskt föreningsliv?

Men vad är det egentligen som gör svenskt föreningsliv så härligt att delta i? Det ska vi berätta! Här kommer en kort punktlista för er som sammanfattar det vi anser vara det bästa med svenskt föreningsliv:

  • Föreningslivet skapar gemenskap. Föreningslivet är en viktig del av den svenska kulturen och samhället och ger människor en möjlighet att samlas kring en gemensam passion eller intresse för att bygga gemenskap och förbättra samhället. Att vara med i en förening möjliggör nya sociala kontakter, lärande och roliga upplevelser.
  • Det finns något för alla! Med tusentals olika föreningar i Sverige, från sportklubbar till musikföreningar och allt däremellan, finns det något för alla och detta gör svenskt föreningsliv unikt.
  • Kraften i det ideella arbetet. Många föreningar i Sverige drivs helt och hållet av ideella krafter, vilket innebär att människor arbetar utan ersättning för att skapa en bättre verksamhet och ge tillbaka till samhället.
  • Föreningar ger möjlighet att lära sig något nytt. Föreningar är fantastiska för att lära sig nya färdigheter. Oavsett om du är intresserad av sport, musik eller något annat så finns det alltid något nytt att lära sig och ofta är det i kontakt med just föreningslivet som lärandet sker.

unikt-foreningsliv-yogaklass-folkspel-819-478.jpg

Kanske vill du läsa mer om vårt fantastiska föreningsliv? Då kan vi tipsa om varför du borde gå med i en förening, allt om det ideella arbetets betydelse för föreningslivet och vad Folkspels produkter gör för att gynna svenskt föreningsliv.

Testa dina kunskaper om vårt unika föreningsliv

Vad kan du om svenskt föreningsliv och allt det härliga som hör till? Testa dina kunskaper i vårt roliga quiz här nedan!