Så ser Villastaden om sitt hus

tisdag 31 augusti 2021

Villastaden If på deras hemmaplan.

Samlingslokaler för medlemmarna, eget kafé och kontor.
Här är klubbstugan som byggts helt tack vare försäljning av Folkspels lotter.
– Vi har inte behövt ta en krona i lån. Det känns helt fantastiskt, säger Kjell Andersson, styrelsemedlem och lottansvarig hos Villastadens IF. 

Verksamhetsåret 2020/2021 tjänade Villastaden 415 000 på att sälja bingolotter och Sverigelotter, överlägset bäst i hela Värmland.
– Det är rejäla pengar, men också helt nödvändiga för att vi ska överleva och kunna bedriva verksamheten. Det kostar ju med domare, planhyror, träna i inomhushall vintertid, utrustning och allt runtomkring, säger Kjell Andersson, som varit med i föreningen sedan 1965.
Han fortsätter:
– För tre år sedan var det på väg att gå åt pipan för föreningen då jag och två andra gubbar tog tag i det.

Eldsjälar med hjärta för sin förening

Hemligheten bakom lott-succén stavas en grupp handlingskraftiga tidigare spelare som numera är pensionärer. De satt tidigare dagligen utanför Ica Maxi i Kristinehamn och sålde till förmån för föreningen. Idag finns de utanför Intersports lokaler i staden.
– De ställer upp helt ideellt, som man gjorde förr i tiden. De brukar samlas på ett kafé, äta frukost och sedan hjälps de åt. Om någon tar en rast finns det alltid någon som tar över, berättar Kjell.

Ni är genom åren en av de bästa föreningarna i landet på att sälja Folkspels lotter, vilka tips kan du ge till andra klubbar?
– Vi ser till att använda oss mycket att Folkspels säljmaterial, sedan satsar vi alltid extra när det är månadsfinaler och uppesittarkvällar. Då är våra lag också med och säljer. Sedan jobbar vi väldigt mycket med olika typer av paket, fem Sverigelotter och en bingolott tillsammans brukar vara en populär present som folk gärna köar för att ge bort.

Läs mer om att sälja lotter från Folkspel.

Lotter la grunden till nya bygget

När föreningen, som bedriver seniorfotboll på dam- och herrsidan samt bollskolor, för ett par år sedan behövde en ny klubbstuga togs inga lån. Hela bygget kunde finansieras av pengar från lotteriförsäljningen.
– Vi är jättetacksamma för att det varit möjligt. Vår verksamhet är helt ideell, ingen får betalt för att vara med, så det är underbart att vi kunnat finansiera allt så här. Vi äger stugan och marken runtom. Nu när klubbstugan står vacker och fräsch, vet han redan vart närmaste framtidens intäkter ska gå.
– Vi håller på att utöka ungdomsverksamheten så att den blir ännu bättre, det är tanken. Nu kan vi köpa in material, västar, koner. Pengarna ska tillbaka till lagen och spelarna.
Villastaden vet hur föreningen ser om sitt hus.

Läs mer om våra lotter och hur du kan stötta föreningslivet.