Från noll till över en halv miljon kronor det senaste året

Klubben Qviding säljer Bingolotto.

Qviding Fif bestämde sig för det enklaste sättet att stärka klubb- och lagkassorna, nämligen att sälja Folkspels populära lotter.

När de ledande personerna i Qviding Fif satte sig ner för några år sedan hade de en sak på dagordningen som kanske var viktigare än alla andra:

Hur skulle de kunna förstärka både klubbens och de enskilda lagens ekonomi på ett vettigt och roligt vis?

– Då bestämde vi oss för att börja sälja Folkspels olika produkter. Först Sverigelotten och sedan kom Bingolotto med i bilden, säger Lisa Källstrand, som arbetar på kansliet med ekonomifrågor.

Hur arbetar ni med försäljning av Bingolotter?

– Vi lägger ju nästan allt krut på Uppesittaren och Nyårsbingon. Då, när lotten kostar 100 kronor, går 21 kronor direkt till lagkassan och 20 kronor till föreningen. Under de vanliga veckorna är fördelningen 13 respektive 10 kronor. Så det går alltid lite mer direkt i lagkassan, och då kan de som säljer känna att pengarna gör nytta för dem själva och inte bara försvinner i föreningen.

Denna fina förtjänst per såld lott innebär att föreningen tar del av nästan hälften av intäkten. Detta är en hög procentsats i sammanhanget och också en av anledningarna till varför det är så populärt att sälja just lotter för att tjäna pengar till föreningen eller laget.

Är det obligatoriskt att sälja?

– Det är upp till varje lag att bestämma. Men att exempelvis inte sälja lotter inför Uppesittaren är inget bra beslut. De säljer ju sig själva mer eller mindre. Det är ett väldigt lätt sätt att bättra på sin ekonomi.

Resten av året, hur ser det ut då?

– Det är också upp till lagen själva. Om ett lag vill åka på en cup i Danmark kanske de bestämmer för att finansiera resan genom att sälja lotter. Jag har faktiskt lite dålig koll på vad varje enskilt lag har gjort för sitt eget överskott, men jag kan tänka mig att det handlar just om cuper och träningsläger som de har sett till att finansiera med de pengarna.

Qviding Fif:s damlag är också engagerade och kring storhelger har fotbollsföreningen ett försäljningsbord hos lokala Ica-butiken.
– Där måste jag också hylla våra seniorer, ett gäng äldre män som drar ett stort strå till stacken genom att bemanna det bordet.

Qviding Fif:s del av Folkspels överskott under bara ett år landade på imponerande 519 952 kronor. Pengar som verkligen gör skillnad – och som är över en halv miljon kronor i ”bonus” jämfört med tiden då inga lotter såldes. Försäljningen av Folkspels lotter har alltså haft en betydande roll för lagkassan.

Glada fotbollsspelare som tjänar pengar på att sälja Folkspels lotter

Digital försäljning av lotter

Om ni vill göra samma resa som Qviding Fif kan det vara ett bra alternativ att sälja lotter från Folkspel. Nu finns även möljligheten att sälja lotterna digitalt, vilket snabbt och smidigt kan genererar pengar till lagkassan. Några av fördelarna med digital lottförsäljning är mindre administrativt arbete och att ni redan idag kan komma igång med försäljningen. Om detta låter som något för er kan ni läsa mer om hur ni lyckas med digital försäljning av lotter här.

Vill du också stötta föreningslivet?

Qviding FIF tjänade som sagt över en halv miljon kronor på att sälja våra lotter - men vad kan man som privatperson göra när man vill stötta sin favoritförening?

Allt överskott från våra lotter går till svenskt föreningsliv. Och när du köper någon av våra lotter digitalt kan du kan välja att stötta din favoritförening med hela överskottet från just ditt köp. Här förklarar vi mer hur du gör för att stötta din favoritförening. Var med och stötta föreningslivet du också!