Alhaji Jeng

Han var en av världens bästa stavhoppare, han är idag uppskattad expert i SvT – och jurymedlem i Årets Eldsjäl.
– Blev väldigt glad och stolt över att få frågan, säger Alhaji Jeng.

Alhaji Jeng – jurymedlem i Årets Eldsjäl

Under många år tillhörde Alhaji Jeng världseliten i en friidrottsgren som tillhör de tekniskt mest avancerade. Personbästat på 5,81 centimeter kan endast ett fåtal hoppare matcha i den svenska stavhistorien. Utöver ett antal SM-guld finns det ett VM-silver (inomhus) från 2006 på meritlistan.

2018 var det färdigtävlat på elitnivå. Ett antal säsonger med skador förkortade karriären som aktiv. Friidrotten är dock i allra högsta grad fortfarande med göteborgaren.

I vältaliga Jeng har SvT gjort ett fynd. Ungefär som med motsvarigheten i fotboll, Glenn Strömberg, en initierad expert som förmedlar fakta och information vi inte ens visste att ville veta.

Under snart 40 år har föreningsliv och eldsjälar spelat en stor roll för Alhaji.
Det var fotboll i Marieholms BoIK.
Det var boxning i ABC Angered.
Det var friidrott i skolan och senare en kort sejour i IFK Göteborgs följt av ett långvarigt förhållande med Örgryte IS.

Det var ideella krafter och vardagshjältar som Pekka Dahlhöjd – en av landets främsta stavhoppstränare genom tiderna som tragiskt gick bort 2013 – och Ingemar Weisbach, som med passion och hjärta såg den talang en ung pojke från ett socioekonomiskt utsatt område hade. 
– Det är ett par personer som betytt oerhört mycket för mig. Sedan fanns det många fler som möjliggjorde att jag kunde ta mig hela vägen. Vår familj hade egentligen inte de ekonomiska resurser som många gånger krävs för att lyckas fullt ut. Med hjälp av stöttande funktioner i olika former gick det ändå.

Att det blev friidrott framför boxning och/eller fotboll handlade om ett världsmästerskap i Göteborg 1995, där en nybliven tonåring satt framför TV:n hemma i lägenheten och följde friidrottsfesten.
– Oerhört fascinerande, jag satt som förtrollad och följde sändningarna.
Där och då blev föreningslivet sålunda en stor och angelägen del i den allt vuxnare tillvaro som väntade.
– Jag ser i dag föreningslivet som en kulturbärare och en viktig pusselbit i det svenska folkhemmet. Det finns så många synergier och handlar långt ifrån bara om elit. Det är ett fåtal som landar på högsta nivå, men som får med sig så mycket annat och mer. Kamratskap, eget ansvar, samspel med andra, det finns hur mycket gott som helst i det vårt föreningsliv erbjuder, det blir en form av ett hälsosamt ekosystem.

Folkspel är naturligtvis stolt över att ha rekryterat en medspelare och jurymedlem som vet vad vår viktigaste folkrörelse innebär och som vill vara med och lyfta alla de vardagshjältar som gör den möjlig.
– En stor ära att få vara en del av Årets Eldsjäl och jag blev både glad och stolt över att få en förfrågan om att ingå i juryn. Att får vara delaktig och ta del utav alla de nomineringar som kommer in till Årets Eldsjäl, innebär för mig personligen också en unik möjlighet att få en närmare inblick och ett inifrånperspektiv i det arbete som så många ideella krafter utgör. 

Fakta

Namn: Alhaji Jeng.
Ålder: Fyller 40 år i december.
Bor: Göteborg
Gör: Friidrottsexpert i SvT. Mentor/bollplank för unga fotbollsspelare.

 

 

Tillbaka till juryn