Erik Granqvist

Erik Granqvist fick Årets Specialpris av Folkspel och Expressen för sitt mod att våga berätta och stå upp mot mobbning och machokultur. Nu är Erik Granqvist med och utser Årets Eldsjäl 2023.

Erik Granqvist fick Årets Specialpris under Eldsjälsgalan 2022

I samband med Eldsjälsgalan på Cirkus i Stockholm stod en rad idrottsprofiler upp vid sina bord. Likaså representanter från exempelvis Rädda Barnen.

Det var en hyllning till före detta elitmålvakten i ishockey, Erik Granqvist, som öppet berättat om dystra erfarenheter som ung och uppflyttad elitspelare på 90-talet, om övergrepp som inte hör hemma någonstans.

Det var en rörd norrbottning som tog emot Årets Specialpris 2022 för sitt mod att stå upp mot den en tystnadskultur som rått och råder inom idrotten i form av trakasserier och mobbning. Allt i syfte att barn- och ungdomar i dag ska slippa att vara med om samma sak som det Erik upplevde

En rörd pristagare sa:
– Jag brukar inte ha svårt att prata, men har det nu. Jag blir så berörd av att se alla eldsjälar här ikväll.

Han fortsatte med kärlek till andra utsatta:
– Ni är inte ensamma, våga prata, sträck ut en hand, det finns hjälp att få. Det räcker att en person lyssnar, ingen ska bära det inom sig. Att vi ska komma tillrätta och skapa en jämställd och inkluderande miljö som är säker känns hoppfullt efter en sån här kväll. 

Efter galan tackade en ödmjuk person för utmärkelsen och galan som hyllar alla de vardagshjältar som finns i vårt föreningsliv.
– En oförglömlig kväll och ett minne för livet. Folkspel är den viktigaste kraften för att vi ska ha ett blomstrande föreningsliv, för att barn, ungdom, alla åldrar ska kunna leva sina drömmar i trygga miljöer.

Då frågan om att ingå i juryn för Årets Eldsjäl fanns det inget tvivel från Eriks sida.
– En självklarhet att delta. Det är en stor ära att få ingå i den juryn och medverka till att lyfta fram alla de fantastiska krafter som finns bland våra klubbar och föreningar. Vi behöver tvätta bort avarter som mobbning och övergrepp från idrotten och omklädningsrummet, en kultur få vill ha och som enbart är av ondo. Jag älskar hockey, idrott och det handlar om en livslång kärlek. Bygg runt orden hej, hjälp, tack och förlåt, i stället. Det ska vara en varm och uppmuntrande miljö att växa i, både som människa och spelare. 

FAKTA

Namn: Erik Granqvist

Ålder: 50 år

Bor: Ängelholm

Gör: Tidigare elitmålvakt i ishockey. Är i dag hockeyexpert på Viasat och verksam som målvaktscoach.

 

Tillbaka till juryn