Tatiana Håkansson

Tatiana Håkansson är Sveriges första kvinnliga akademichef för en elitklubb (Dalkurd FF). Och nu sitter hon med i juryn för ideella lotteribolaget Folkspels tävling Årets Eldsjäl.
– Det är en stor ära att få vara med i ett sånt sammanhang, säger hon.

 

Tatiana Håkansson, 29, hade själv en löftesrik fotbollskarriär och spelade bland annat på college i USA. När skadorna hopade sig kände hon sig nödgad att sluta. Men för den skulle ville hon inte släppa den sport som hon älskar.

– Jag läste Idrottsvetenskap i Umeå men var väl ingen klassisk student som festade och så. Utan jag gick all-in på utbildningen, startade bolag och satt i styrelser och allt sånt, säger hon och skrattar.

Efter att ha mellanlandat med integrationsfrågor på Upplands Idrottsförbund kom frågan från Dalkurd FF om hon ville bli deras akademichef.

– Första gången de frågade tackade jag nej. Jag kände att jag hade lite för lite erfarenhet då. Men de kom tillbaka ett år senare och då var jag mer varm i kläderna.  Tatiana gick in i förhandlingarna med ett krav: Starta upp flicklag – annars är det inte intressant.

Redan när hon gjorde sin första dag på sin nya arbetsplats fanns ett flickor födda 07 i träning …

På den vägen är det, även om Tatiana erkänner att Dalkurd har lång väg kvar för att bli en förening som har lika många flickor som pojkar i verksamheten.

– För mig betyder föreningslivet integration, kärlek och gemenskap. När jag själv var ung var det via just föreningslivet som jag blev introducerad till det svenska samhället, säger Tatiana, som adopterades från Brasilien som sexåring.

Vilka eldsjälar har du själv haft i livet?
– Jag måste nämna mina fyra tränare som såg och välkomnade mig in i gemenskapen. Fotbollen blev den stora tryggheten för mig. Fyra tränare som skapade ett mycket viktigt och tryggt rum för alla oss deltagare.

Och nu ska du själv vara med och påverka vilka eldsjälar som blir finalister i varje kategori. Hur känns det?

– Det är en stor ära. Jag kommer att rikta in mig på två saker när jag gör mina bedömningar. Hur väl den nominerade jobbar för allas lika värde och hur aktivt den nominerade arbetar för att alla ska känna sig välkomna.

 

FAKTA

Namn: Tatiana Håkansson.

Ålder: 29.

Bor: Stockholm.

Gör: Akademichef i Dalkurd FF och en av mentorerna i Årets Eldsjäl 2.0 – ett utbildningsprogram för nya ledare som drivs av Riksidrottsförbundet och ideella Folkspel.

Citat: ”Föreningslivet hjälpte mig in i svenska samhället.”

 

Tillbaka till juryn