Thor Guttormsen

Den 19 april blev Thor Guttormsen utsedd till Årets Eldsjäl. Nu ska han vara med i juryn och plocka fram nästa års vinnare.
– Jag kan prata hur länge som helst om föreningslivet, säger han.

Thor-Guttormsen-jury--folkspel-819x761.jpg

 

För 29 år sedan grundade Thor Guttormsen Grunden Bois. Det har varit en framgångssaga utan dess like. Det har gjorts tv-dokumentär, klubben har vunnit priser i en strid ström – men det har också varit prövningar.

Som nu under pandemin då i stort sett all verksamhet i såväl fotbolls- som innebandysektionen har varit pausad.

– Föreningslivet är det enskilt viktigaste för barn och ungdomar i vårt land. Man får så mycket på köpet såsom vänner, psykisk och fysisk hälsa, man får på ett naturligt sätt lära sig demokrati, samarbete, hänsynstagande. Betydelsen är ovärderlig för hela samhället och det ansvar som våra föreningsledare tar borde inte tas för givet av våra styrande politiker, säger Thor Guttormsen.

Själv växte han upp på en liten ort i Värmland där hockey- och fotbollsklubbens lokaler fungerade som två ”andra hem”.

– Dessa klubblokaler gav en trygghet och kompisar och mycket mer. Mina ideella ledare från den tiden lade ner otroligt mycket tid och engagemang och blev mina vuxna förebilder. De var oersättliga, men de fick aldrig något större uppmärksamhet eller något tack, säger Thor, och fortsätter:

– Tyvärr kan jag notera i dag att många föreningar saknar en egen klubblokal, en träffpunkt som alla borde ha. Det skulle absolut kunna vara något för kommuner och stat att ge stöd till. En klubblokal står för så mycket.

Och nu när ideella lotteribolaget Folkspel tillsätter en extern jury ska du som regerande Årets Eldsjäl få vara med och välja bland årets eldsjälar. Hur ser du på det?

– Det är såklart mycket ärofyllt men jag tror också att det kommer att bli svårt att jämföra och välja mellan de nominerade. Jag skulle ju vilja ge uppmärksamhet och pris till alla landets ledare.

 

FAKTA

Namn: Thor Guttormsen.

Ålder: 62.

Bor. Göteborg.

Gör: Bildade och driver sedan 29 år Grunden Bois. Blev i april utsedd först till Årets Ledare och sedan till Årets Eldsjäl på Eldsjälsgalan.

Citat: ”Föreningslivet är det enskilt viktigaste för barn och ungdomar i vårt land.”

 

Tillbaka till juryn