Anna Lindberg

Fem olympiska spel och sex EM-guld som simhoppare – Anna Lindberg har varit med om mer än de flesta idrottsutövare på elitnivå.

Simhopparen Anna Lindberg framför skåp i omklädningsrum

Anna gjorde OS-debut som 14-åring. En av de stora i den svenska idrottshistorien. Och tackar till stor del den unika folkrörelse som vi alla har möjlighet att ta del utav. Som vuxen förstår jag hur viktigt ett sunt föreningsliv är för att lyckas, säger hon i dag.
Anna ingår i Folkspels och Årets Eldsjäls jury 2022–2023 och är dessutom ambassadör för föreningslivets egen lotteriaktör sedan en tid tillbaka.
–  Jag vet vilken betydelse ni har för bland annat många av landets simklubbar. Över 17 miljarder i överskott till föreningslivet sedan 1991 är fantastiska siffror

Anna växte mer eller mindre vuxit upp i föreningsmiljö. Mamma Ulrika blev olympisk mästare i simhopp 1972 och tilldelades det året Svensk Dagbladets bragdmedalj. Pappa Mathz tillhörde Europaeliten i samma idrott och vann bland annat 29 SM-guld. Båda var starkt engagerade i Bofors SHK. Storebror David var en dessutom en lovande simmare.
 Klart Anna fick simhallen i Karlskoga som sitt andra hem, eller kanske det första till och med.
– Jag vet inte riktigt hur många år jag var, men det blev att man från början lekte sig in i ett intresse som växte sig allt större. Sedan var det utvecklande att få umgås med både yngre och äldre. Så här i efterhand inser jag vad stöttningen från min familj innebar för att jag skulle lyckas. Jag tänker att alla de krafter som frivilligt lägger ner hur mycket som helst av sin tid måste tycka det är väldigt kul och meningsfullt.

– För mig speglar det på något vis hela grejen med eldsjälar, den glädje det ger. Med egna barn som är aktiva, förstår jag på ett helt annat vis vilken betydelse föreningslivet har. Det tänkte man inte riktigt på som ungdom, då bara fanns det där.

Nu väntar jurymedlemskap i ideella lotteribolaget Folkspels tjänst, med allt vad det innebär. Under året ska fyra finalister tas ut i det tre kategorierna Inkludering, Hälsa och Ledare.

FAKTA

Namn: Anna Lindberg
Ålder: 40 år
Bor. Skåne

 

Tillbaka till juryn