Petra Jacob

Först fick hon ta emot pris som Årets Eldsjäl i kategori Ledare. Sedan avslutades en magisk afton med att Petra Jacob utsågs till Årets Eldsjäl alla kategorier. Nu väntar juryarbete för att utse sin efterträdare.

15 maj 2023, med Årets Eldsjäls galakväll, Cirkus i Stockholm, är en dag och en plats Petra Jacob inte kommer att glömma. Först fick fyrabarnsmamman från Södertälje ta emot priset som Årets Ledare av tidigare statsministern, nuvarande partiledare för Socialdemokraterna, Magdalena Andersson. Som final på den storslagna aftonen utsågs Petra även till Årets Eldsjäl alla kategorier, ett pris som friidrottsprofilen Kajsa Bergqvist och Hans Sahlin, vd för ideella Folkspel, lämnade över.
Utmärkelsen fick Petra för sitt stora engagemang hemma i sitt Södertälje, där hon startat Lebi Skol IF i syfte att ge barn– och ungdomar förutsättningar till en god hälsa och samtidigt erbjuda ett alternativ till det eskalerande våld vi hör och ser om på gator och torg.

Det pratas om vikten att fånga upp främst unga pojkar redan i tio–elvaårsåldern. Allt i syfte att få dem att välja väg, att inte ledas in på fel spår, att förhindra rekrytering till gängmiljöer redan innan tonåren.
Petra Jacob, till vardags projektledare på Saab Scania och tidigare elitspelare i basket med Norrköpings Dolphins, vill gå längre än så.

– Jag skulle snarare påstå att vi måste starta med förstaklassare, att i tidig ålder ge dem en idrottsvana som följer med hela vägen. Ju tidigare vi kan börja med förebyggande insatser, desto bättre.
Utöver äran innebar utmärkelsen 75 000, att användas som ett personligt stipendium samt till ett projekt inom föreningen.

Från hösten 2023 är Petra tjänstledig från sitt ordinarie arbete för att bland annat ingå i ett projekt där Skolidrottsförbundet tilldelats ekonomiska resurser för att öka idrottandet bland barn och unga i utsatta områden.
Sedan 2022 ingår föregående års vinnare av Årets Eldsjäl i den jury som utser efterträdaren. Petra Jacob ersätter sålunda Felix Brink, innovativ brottningseldsjäl i Varberg.
För Petra väntar jurymedlemsskap, Årets Eldsjäl, i Folkspels regi. Tillsammans med övriga i juryn ska tre finalister, utifrån alla de nomineringar som kommit in, tas fram. Kategorierna det handlar om är Inkludering, Hälsa och Ledare.

FAKTA

Namn: Petra Jacob
Ålder: 39 år
Bor: Södertälje
Gör: Driver med stort engagemang projekt för att fler ska ansluta till föreningslivet. Sprider dessutom ökad kunskap och förståelse för vad vårt föreningsliv innebär och står för.

 

Tillbaka till juryn.