Klara Svensson

Tidigare internationell toppboxare. Idag verksam inom media och högaktuell i SVT:s Mästarnas Mästare. Och i juryn för Årets Eldsjäl.
– Deras arbete och tid som läggs ner tas lätt för givet, därför är det så viktigt att lyfta hur ovärderliga de är för svensk idrott, säger Klara Svensson.

Klara Svensson – Jurymedlem Årets Eldsjäl

Under många är var hon landets främsta och mest meriterade boxare på damsidan, både som amatör och professionell. På den långa meritlistan finns ett flertal EM– och VM-medaljer. Dessutom ett antal proffstitlar och mästarbälten.

Efter den aktiva karriären har vi i Expressen kunnat ta del av många läsvärda möten med andra idrottsprofiler. Och nu under hösten är hon en av deltagarna i SVT:s Mästarnas Mästare. 

Den sportsliga karriären startade i skånska Höllviken.
– Jag spelade fotboll i många år innan jag upptäckte min stora kärlek, boxning. Min starka bakgrund i idrott och aktivitet via föreningslivet banade vägen för en professionell idrottskarriär. Som barn och ungdom så reflekterade jag inte över vad föreningslivet var och innebar, och det är väl lite så det ska vara. Barn och ungdomar ska ha tillgång till aktivitet, det är de vuxnas ansvar, säger hon och fortsätter: 
– Som vuxen så ser jag på det med helt andra ögon, framför allt med en stor tacksamhet för att det finns och även hur viktigt det är att vara med och bidra till att det fortsätter att finnas för kommande generationer. 

Uppväxten handlade dessutom om enskilda ledare, om ideella hjältar.
– För mig är en eldsjäl den där personen som jobbar i det tysta, som inte syns och hörs mest. Jag har träffat på många eldsjälar genom åren. Christer Ekberg min första boxningstränare, har varit en mentor och förebild för mig och så många andra under sin långa tränarkarriär. 

Under hösten och våren 2023 kommer Klara att finnas med i den namnkunniga jury som har den svåra uppgiften att bland alla inkomna förslag och nomineringar hitta fram till ett antal finalister i de olika kategorierna.

En uppgift som tilltalar.
– Eftersom dessa personer lätt hamnar i skymundan och tas för givet då de inte kräver och söker ett erkännande, så betyder det extra mycket att få vara med och rikta rampljuset på just dem. Jag tror att vinna eller för den delen att bli nominerad som eldsjäl ger positiv bekräftelse och energi framåt, vilket skapar positiva svallvågor för föreningslivet framåt.  

Fakta:

Namn: Klara Svensson.


Ålder: 35 år.


Bor: Hässleholm


Gör: Föreläsare och säljare

 

Tillbaka till juryn.