"Eldsjälar tas för givet och hamnar i skymundan"

fredag 02 september 2022

Den nya juryn är komplett. Sist in är den tidigare toppboxaren Klara Svensson - som dessutom är högaktuell för SVT:s Mästarnas Mästare.
– Eldsjälarnas arbete och tid som läggs ner tas lätt för givet, därför är det så viktigt att lyfta hur ovärderliga de är för svensk idrott, säger Klara Svensson.

Klara Svensson – jurymedlem i Årets Eldsjäl.

Sedan 2008 har Folkspel arrangerat Årets Eldsjäl. Tävlingen syftar helt enkelt till att hylla alla de ideella krafter som gör vårt unika föreningsliv möjligt, som ser till att barn– och ungdomar har en sund fritid, som alltid ger, aldrig tar.
Som är det viktigaste resurs för den största av samhällsnytta.

Antalet nomineringar som kommer in i de olika kategorierna är enormt många och dessutom fantastiska exempel på vilka insatser som görs. För att slutligen särskilja dem åt och ta fram finalister inom Inkludering, Ledare och Hälsa krävs det en jury som är såväl påläst som engagerad och som har förmågan att hitta de där som sticker ut lite extra jämfört med övriga kandidater.

Årets jury är nu komplett och en av deltagarna är den före detta toppboxaren Klara Svensson, som under många är var hon landets främsta och mest meriterade boxare på damsidan, både som amatör och professionell. På den långa meritlistan finns ett flertal EM– och VM-medaljer. Dessutom ett antal proffstitlar och mästarbälten.

En uppgift som tilltalar.
– Eftersom dessa personer lätt hamnar i skymundan och tas för givet då de inte kräver och söker ett erkännande, så betyder det extra mycket att få vara med och rikta rampljuset på just dem. Jag tror att vinna eller för den delen att bli nominerad som eldsjäl ger positiv bekräftelse och energi framåt, vilket skapar positiva svallvågor för föreningslivet framåt.  

Förutom Klara finns det ytterligare profiler som gör sitt första år som jurymedlem i Årets Eldsjäl. En av dem är den före detta simhoppsstjärnan Anna Lindberg:
– För mig speglar det på något vis hela grejen med eldsjälar, den glädje det ger. Med egna barn som är aktiva, förstår jag på ett helt annat vis vilken betydelse föreningslivet har. Det tänkte man inte riktigt på som ungdom, då bara fanns det där, berättar Anna Lindberg.

Läs mer om Klara, Anna och de övriga jurymedlemmarna i Årets Eldsjäl här